Lidovky.cz

TRČKA: Číšníci pod drobnohledem. Co všechno si hosté pamatují?

Jídlo

  6:31
Nedávno jsem potkal jednoho z našich stálých hostů. Opravdu dlouholetý a loajální host, kterého si pamatuji už z doby, kdy jsem ještě pracoval v „Mánesce“. Čas od času na sebe takhle někde narazíme, pozdravíme se, prohodíme pár slov a tak...

Tentokrát bylo ale naše setkání přeci jen v něčem trošku jiné. Hovor se po krátké chvíli stočil na „lidi“. „Víte, já už k vám chodím hlavně kvůli těm vašim lidem. Samozřejmě - výborné jídlo, obsluha, atmosféra - na to všechno jsme si už tak nějak zvykli, očekáváme to a stalo se to pro nás vlastně samozřejmostí. Ale ty lidi! Ti mě u vás fakt baví!“

Následovala série informací, postřehů a krátkých příběhů o Ambi zaměstnancích, jaké bych asi od hosta úplně nečekal. Kdo kde nastoupil, popřípadě skončil, kdo přešel ze Savoye do Myšáka, změny na manažerských postech a na druhou stranu i lítost, že někteří z nás už nejsou v restauracích tolik vidět. To zahřeje...

Filip Trčka

Filip Trčka sám sebe s nadsázkou označuje jako restauračního voyera. Ve své pracovní době (i mimo ni) chodí do restaurací Ambiente, všímá si chyb, upozorňuje na ně a pomáhá je odstraňovat. Zkušeností na to má dost – v roce 1997 nastoupil do Pasta Fresca, byl manažerem v Mánesce, později vedl servis v La Degustation Bohęme Bourgeoise. Bezmála tři roky působil také v newyorské Hospodě.

Co mě ale opět překvapilo, bylo, jak celoplošný a detailní přehled nejen o personálním dění u nás tenhle pán má, jak citlivě vnímá každou změnu a pamatuje si přesně situace, které se mu u nás přihodili před téměř dvaceti lety.

Převyprávěl mi doslova náš rozhovor u stolu, který mu tenkrát utkvěl v paměti a pamatuje si ho dodnes. Neuvěřitelné!

Po tomto našem setkání, jsem si připomněl a znovu uvědomil, co všechno a jak pozorně hosté vnímají. Většinou si ani personál restaurací nevšimne, pod jakým dokonalým drobnohledem se každý den ocitá. A zdaleka se už nejedná jen o lidi „na place“. Trendem poslední doby jsou otevřené kuchyně a pozornému oku strávníka tedy zpravidla neunikne ani dění v ní. Ať tak či onak já v tom vidím výraz zájmu o práci lidí v gastronomii a to je myslím dobře!

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.