Lidovky.cz

Svatomartinská husa podle šéfkuchaře? Přidejte datle a celerové pyré

Jídlo

  6:18
Ateliér Kalina jako každý rok připravuje svatomartinské menu, které se těší velké oblibě. Menu obsahuje jak tradiční, tak i moderní prvky vysoké gastronomie. A jak ji připravit? Podívejte se na recept šéfkuchaře Petra Hajného.

Husí stehno (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Husí prso s celerem a datlemi

Husí prso

  • 640 g  husích prsou
  • 500 g cukru
  • 325 g soli
  • bobkový list čerstvý
  • snítka rozmarýnu

Husí prso očistíte, nařežete kůži a marinujete 2 hodiny ve směsi ze soli a cukru, kterou rozmixujete s oběma bylinkami. Pak opláchnete a pomalu pečete na pánvi a přelíváte vypečeným tukem tak, aby kůže byla zlatavá a křupavá

Celerové pyré

  • 1 celer
  • 200g másla
  • 1 snítka tymiánu
  • 100ml drůbežího vývaru
  • sůl
  • bílý pepř

Oloupaný celer nakrájíte na kostičky a pomalu dusíte na másle cca 20min. Přilejete vývar, smetanu, snítku tymiánu a svaříte do krémova. Následně všechno rozmixujete do hladkého pyré

Celerová raviola

  • ½ menšího celeru
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 pomeranč
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • sůl

Celer nakrájíte na mandolíně na tenká kolečka a spaříte je v horké vodě. Zbytek celeru a řapíkatý celer nakrájíte na malé kostičky, spaříte v horké vodě a dochutíte zakysanou smetanou, šťávou a kůrou z pomeranče a nasekanými lístky řapíkatého celeru. Celerovým salátem naplníme plátek celeru a vytvoříme raviolu.

Datle

  • 4 čerstvé datle
  • 100ml husího vývaru
  • 50g másla

Oloupané a vypeckované datle prohřejeme ve vývaru, do kterého nejdříve zašleháte studené máslo

Omáčka

  • 2 l husího vývaru
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks petržel
  • 150 g řapíkatého celeru
  • ½ celeru
  • tymián snítka
  • 100g másla
  • 20 ml Grand Marnier
  • 1ks pomeranč

Ze zeleniny uděláte polotmavý základ, zalijete husím vývarem, zavaříte a necháte táhnout 4hodiny, vycedíte a svaříte na 3dcl, dochutíte grand marnierem, šťávou z pomeranče a zašleháte studené máslo

Autor:
Témata: celer, máslo, vývar
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.