Lidovky.cz

SOUTĚŽ: Jak se vaří na severu? Vyhrajte Švédskou kuchařku

Jídlo

  6:27
Severská kuchyně je považována za minimálně stejně zdravou jako kuchyně středomořská. Klade velký důraz na kvalitu, čerstvost a lokální původ surovin. Řada z nich roste nebo je běžně k dostání i v našich zeměpisných šířkách (jahody, borůvky, houby a jiné.). Popularita zdravé severské kuchyně ve světě narůstá i zásluhou fenoménu New Nordic Cuisine.

Lehký bramborový salát foto: Švédská kuchařka

Autorka vás naučí, jak připravit na Severu tolik milované ryby nebo zvěřinu či lesní plody. Kniha však neobsahuje pouze recepty, ale představí i švédské zvyky a tradice a jídla s nimi spojená. Dozvíte se také, co se považuje za domácí klasiku, proč se říká oblíbené formě stolování švédský stůl, co znamená FIKA, ale také jak se slaví Vánoce, Velikonoce nebo letní slunovrat.

Lehký bramborový salát

A jak knihu vyhrát? Stačí odpovědět na jednoduchou otázku: Jak se autorka knihy jmenuje a odkud pochází? Své odpovědi posílejtedo čtvrtka 23. listopadu. Ze správných vybereme vítěze. 

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.