Lidovky.cz

VIDEORECEPT: Připravte si hovězí pho bo podle šéfkuchaře

Jídlo

  6:27
V předposledním dílu kulinářského seriálu serveru Lidovky.cz připravuje Zdeněk Křížek, šéfkuchař restaurace Spices, která se specializuje na asijskou kuchyni v malostranském hotelu Mandarin Oriental, vietnamskou polévku pho bo. Objevte kouzlo všech druhů asijské kuchyně

Vietnamská hovězí polévka pho bo

(potřebné suroviny na 4 porce)

Základ na polévku pho bo:

  • čistý hovězí vývar 2l (důležité je, aby vývar byl nedochucený a pouze z hovězí oháňky)
  • 5 ks hřebíčku
  • 2 ks badyánu
  • 1 lžíce koriandrových semínek
  • 1 ks celé skořice
  • půlka zázvoru 
  • 1 ks cibule
  • 3 lžíce sojové omáčky 
  • 2 lžíce rybí omáčky 

Postup: Cibuli rozpůlíme a opečeme na pánvi do hněda společně se zázvorem. V hrnci si na sucho opražíme: celou skořici, badyán, hřebíček a koriandrová semínka. Přidáme předem opečenou cibuli a zázvor. Tento základ podlijeme předem připraveným hovězím vývarem. Pomalu táhneme 3 hodiny. Poté dochutíme sojovou omáčkou a rybí omáčkou. Hotový vývar přecedíme přes jemný cedník.

Vložka do polévky pho bo:

  • 60 g hovězí roštěné nebo palec ze svíčkové
  • namočené rýžové nudle
  • 1 ks jarní cibulky na nudličky
  • 2 hrsti sojových klíčků
  • 1 hrst pažitky
  • 1 ks zeleného chilli  - nakrájené na jemná kolečka 
  • 1 ks červeného chilli - nakrájené na jemná kolečka
  • 12 lístků máty
  • 12 lístků thajské bazalky
  • 8 lístků perila
  • 1 svazek koriandru
  • limetka nakrájená na tenké plátky 

Postup: Do hluboké misky vložíme předem namočené rýžové nudle, přidáme sojové klíčky, pažitku a jarní cibulku. Hovězí maso prokrájíme na tenké plátky, které rozprostřeme okolo rýžových nudlí. Předem připravený vývar na Pho bo přivedeme k varu a přelijeme přes nakrájené hovězí plátky. Polévku dozdobíme zeleným a červeným chilli, matovými lístky, thajskou bazalkou, koriandrem a perilou.

Servírování: Vietnamskou hovězí polévku Pho bo servírujeme s hůlkami. Chuť můžeme přiostřit chilli olejem a čerstvou šťávou z limety.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.