Lidovky.cz

Iberská šunka a plody moře. Každý region Španělska má trochu jiné vánoční menu

Jídlo

  6:14
MADRID - Každá země má svá typická jídla, která se servírují o Vánocích. Ve většině regionů Španělska nesmí na vánočním stole chybět sýry, olivy, mořské plody či iberská šunka (španělská sušená vepřová šunka). Španělé také často jedí o Vánocích různé pečínky, polévky a sladkosti. Zemi ale tvoří téměř dvě desítky autonomních oblastí a každá z nich má svá specifika.

Španělská sušená šunka - Jamón Ibérico. foto: Shutterstock

Například v jihošpanělské Andalusii nesmí na vánočním stole chybět speciální kuřecí polévka (sopa de picadillo) a víno jerez, známější pod anglickým názvem sherry. To se pěstuje právě v oblasti kolem města Jerez de la Frontera v západní Andalusii.

V severošpanělské hornaté Kantábrii jsou nejtypičtější vánoční pochoutkou šneci a la montaňesa (na horský způsob), podávané v chutné omáčce a servírované s chlebem. V kraji Dona Quijota, autonomní oblasti Kastilie-La Mancha, o Vánocích nemůže chybět česneková polévka s opečeným chlebem a vajíčkem.

Zvláštní polévku servírují v Katalánsku, říká se jí sopa de galets nebo escudella a je to polévka s velkými těstovinami, které mohou být plněné masem. V sousední Valencii jedí na Vánoce obvykle polévku s masovými knedlíčky a jako zákusek mlsají turrón. Tuto sladkost, jejíž obdoba je v Čechách známá jako turecký med, přivezli na Pyrenejský poloostrov arabští dobyvatelé asi v 11. století a její španělská verze má původ právě ve Valencii v provincii Alicante.

V Galicii na severozápadním pobřeží Španělska je historickou tradicí jíst na Vánoce tresku s květákem. Tento zvyk už sice mnohde opustili, rozhodně ale na galicijském vánočním stole budou nejrůznější mořské plody v jakékoli formě.

Salmagundi s humrem

Mořské plody, zejména krab, a ryby jsou typické také pro Baskicko. V hornaté zemi Basků je vánoční tradicí i pití svařeného vína, které doporučují nechat do druhého dne, aby se v něm vylouhovalo přidané ovoce.

Navarra, která leží u hranic s Francií, je snad jedinou oblastí Španělska, kde je typickým vánočním jídlem chřest. Ve dvou španělských autonomních městech Ceuta a Melilla, které leží v Maroku, je vánoční kuchyně ovlivněna arabskou. Typické jsou tam například taštičky plněné masem, kuskus či sladké arabské zákusky.

upečte nejlepší vánoční cukroví

Tady jsou recepty!

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.