Lidovky.cz

Bramborový salát ze severu. Lehká varianta české vánoční klasiky

Jídlo

  6:45
Švédský bramborový salát je oproti jeho českému příbuznému minimalistický, vystačí si s bramborami a bylinkami a výborně se hodí k vánoční šunce. Mnoho Švédů si ho kupuje hotový v supermarketu, ten se však tomu domácímu obvykle nevyrovná.

Švédský bramborový salát foto: Vanda Lumomirský Nárožná

Švédský bramborový salát (Potatissallad)

  • 100 ml zakysané smetany
  • 150 ml domácí majonézy 
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • hrst čerstvých bylinek, třeba kopru, petrželky nebo pažitky
  • 500 g vařených brambor varného typu A, oloupaných a nakrájených na větší kostky
  • sůl a pepř podle chuti

Smícháme smetanu, majonézu, hořčici a většinu nadrobno nasekaných bylinek. Přidáme brambory, sůl a pepř podle chuti. Posypeme zbylou částí bylinek a podáváme.

Recept pochází ze Švédské kuchařky Dominiky Wittenbertg Gašparové, vydalo nakladatelství Smart Press. 

Jaký bramborový salát udělat letos?

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.