Lidovky.cz

Jídlo

Předkrmy štědrovečerní tabule, za které vás rodina vynese do nebes. Inspirujte se u šéfkuchaře

Ilustrační foto foto: Profimedia.cz

Recept
Všichni šéfkuchaři mají před Vánoci napilno. A nemyslím tím jen v kuchyních svých restauracích, ale také dávají dohromady zajímavé recepty na nejlepší salát, smaženého kapra a další tradiční vánoční dobroty. Jednoduše skvělých tipů je od známých kuchařů v médiích požehnaně a já věřím, že i to přispívá ke krásným zážitkům a výborným chutím na štědrovečerních stolech v našich rodinách.
  5:00

Samozřejmě jsem mohl přidat i svoje postřehy, a také jsem to letos a letech minulých už několikrát udělal, ale raději jsem se rozhodl věnovat něčemu méně tradičnímu, a to jsou vánoční předkrmy. Věřte nebo ne, i předkrm si může najít místo na vaši štědrovečerní tabuli. A na výběr je receptů více než dost.

Houbový kuba s langustýnkami

V některých rodinách se k obědu připravuje houbový kuba. Zkuste ho obohatit o langustýnky a máte výborný předkrm i k večeři. Na másle zpěníte šalotku, česnek tymián a osolené a oloupané langustýnky. Přidáte bílé víno, langustýnky vyjmete, přidejte kroupy, houby a kuřecí vývar a vařte doměkka. Osolte, opepřete, přidejte česnek, majoránku a langustýnky a jednoduchá, ale velmi efektní varianta, která dá vaši slavnostní večeři punc luxusu, je na světě.

Šéfkuchař Jan Punčochář

Nakládané marinované krevety

Kdo rád krevety, určitě doporučuji tento jednoduchý a velmi chutný recept. Vezmete olivový olej, zahřejete na 80 stupňů, přidáte citronovou kůru, najemno nakrájený česnek, bylinky, které najdete doma a do takto zahřátého (ale ne vroucího!) oleje vložte na deset minut krevety. Tu ale opravdu dejte pozor, aby se olej nevařil, jelikož jinak nebude kreveta krásně křehoučká, ale bude příliš tvrdá.

Marinované ryby

Fantastické jsou marinované ryby v bylinkách. Ať už máte lososa, candáta, sivena nebo pstruha, marinovat lze všechno. Vezměte filet ryby a celý ho pokapejte nějakým alkoholem – tu záleží na bylinkách, ve kterých budete marinovat. Když se rozhodnete pro jalovec, sáhněte po ginu, pokud budete potřebovat neutrální chuť, skvěle poslouží vodka, a v případě, že budete marinovat ve třtinovém cukru, výborná varianta je koňak nebo rum.

Dále si připravte kilo soli a půl kila cukru a bylinky dle chuti – klasika je kopr s citrusy (citronovou kůrou) nebo méně tradiční mohou být rozdrcená fenyklová semínka, rozmarýn nebo zauzená sůl. Připravenou směs nasypte na alkoholem pokapaný filet ryby a nechte marinovat dle velikosti ryby – pro lososa velikosti cca 1,2 kg to bude šest hodin, pro menšího candáta či pstruha postačí dvě hodinky. Následně vyndejte ze soli, omyjte a krájejte na tenké proužky.

Pět nejskvělejších bramborových salátů podle našich nejlepších šéfkuchařů

Sleď či kapr marinovaný v octu

Klasické české ryby jako jsou sleď a kapr také můžete zkusit naložit. Nejlépe v octu několik dní předem a na Štědrý den pak můžete připravit svěží salát. Ryby umyjte a pokrájejte, skvělé je, že rybu není třeba vykostit, jelikož kosti v octu zkřehnou a nebudou cítit. Na dvě hodiny rybu nasolte a zalijte studeným rozvarem z kořenové zeleniny, octu a vývaru z divokého koření. Takto připravené nechte týden v lednici. Před podávání z ryb připravte salát třeba se zakysanou smetanou nebo s chilli a zázvorem.

Krokety z kapřího ocasu

Kapří ocas je plný kostí a řízek z něj mnoho lidí moc nepotěší. Ale na vyhazování bych to také neviděl, zkuste si z ocasu připravit krokety. Namelte rybu i s kostmi najemno, přidejte žloutek, strouhanku, bylinky dle chuti, česnek a kapku přepuštěného másla a vytvořte malé krokety. Ty následně obalte v trojobalu a usmažte. Podávejte na trhaném salátu s bylinkovým nebo česnekovým dipem.

Lososový tatarák

Rybí tatarák

Další výborný rybí recept, který nastartuje vaše chuťové pohárky je tatarák z lososa nebo tuňáka. Připravte si jemně pomletou rybu, do ní přidejte v přesném pořadí dostatek olivového oleje, dále sůl (nebo kvalitní sojovou omáčku), pepř, najemno nakrájenou šalotku, petrželku a citronovou šťávu a vše smíchejte. Tatarák můžete dále ochutit třeba nakládanými okurčičkami, kapary nebo marinovaným zázvorem.

Trocha francouzského šarmu na svátečním stole: vánoční poleno vypadá i chutná báječně

Uzený úhoř s pošírovaným vajíčkem

Závěrem si dovolím jeden z mých nejoblíbenějších receptů. Kombinace vajíčka a uzeného úhoře je totiž opravdu fantastická. Do osolené vody přidejte čtyři lžíce octa a přiveďte k varu. Ztlumte oheň asi na 80 stupňů, vařečkou vodu roztočte a opatrně vložte vajíčko a za stálého mírného točení vody (pozor, vajíčka se vařečka nesmí dotknout) vytvořte zastřené vejce.

Hotové vejce vyjměte a nechte odpočinout. Filet uzeného úhoře potřete rozpuštěným máslem a nechte nahřát asi pět minut v troubě při 150 stupních. Mezitím zkaramelizujte na másle pokrájený květák se solí a kmínem. Květák položte na talíř, navrstvěte vajíčko, přiložte úhoře a já vám garantuji, že budete o těchto svátcích za kuchařskou hvězdu!

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.