Lidovky.cz

Thajská klasika. Vyzkoušejte červené kari s krevetami podle Kamu

Jídlo

  5:31
Výrazné thajské pikantní kari z červených chilli papriček rozproudí vaše chuťové pohárky. Krevety můžete buď vynechat, a vykouzlit tak vegetariánské kari, nebo je zaměnit třeba za krůtí či kuřecí maso. Recept pochází z Nejbarevnější kuchařky Kamily Rundusové alias Kamu.

Červené kari s krevetami foto: Nejbarevnější kuchařka

Červené kari s krevetami

  • 16 až 20 celých neloupaných krevet
  • 1 lžíce nasekaného zázvoru
  • 1 lžíce nasekaného česneku
  • 2 až 4 lžíce kari pasty
  • 800 ml kokosového mléka
  • 4 kafrové listy
  • 4 až 6 lžic rybí omáčky
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • svazek thajské bazalky
  • šťáva z půlky limetky
  • 1 červená chilli paprička
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • 400 g libovolné zelené zeleniny (např. cuketa, hráškové lusky, brokolice, fazolky)

Kamila Rundusová sbírá recepty na cestách
Kamila Rundusová sbírá recepty na cestách

Postup: Ve větší pánvi či woku rozehřejeme olej a zprudka na něm opečeme nasekaný zázvor a česnek.

Přidáme nejdříve 2 lžíce kari pasty a lehce orestujeme (zbylé 2 lžíce můžeme podle chuti vmíchat v průběhu vaření. Zalijeme zhruba třetinou kokosového mléka a necháme ho s pastou probublávat zhruba 5 minut, dokud se tuk nezačne oddělovat od tekutiny (poznáme to tak, že se na povrchu omáčky budou dělat malá tuková očka). Poté přilijeme zbytek kokosového mléka a přivedeme k varu.

Stáhneme plamen, do pánve přidáme krevety, 2 natrhané kafrové listy a začneme s dochucováním. Nejdříve přidáme lžíci cukru, poté 4 lžíce rybí omáčky, zakápneme limetkou a ochutnáme. Pokud se nám chuť nezdá vyvážená, přidáme na slanosti rybí omáčkou nebo solí, na sladkosti cukrem a na kyselosti limetkovou šťávou. Pozvolna vaříme už jen pár minut, protože by krevety po delší době byly gumové.

Zeleninu očistíme a nakrájíme na menší kousky. Můžeme ji buď opéct vedle na pánvi, nebo jednoduše přidat pokrájenou do kari v průběhu vaření. Nezapomeňme, že zelenina by měla zůstat křupavá, proto ji v omáčce stačí povařit jen pár minut.

Hotové kari podáváme s rýží ozdobené zbylým kafrovým listem nasekaným na tenké proužky, nasekanou chilli papričkou a čerstvými listy thajské bazalky.

TIP: Nasekejte zázvor na opravdu tenké proužky a ozdobte jím kari při servírování. Čerstvá zázvorová chuť červené kari vytáhne do nebes!

zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.