Červené kari s krevetami
- 16 až 20 celých neloupaných krevet
- 1 lžíce nasekaného zázvoru
- 1 lžíce nasekaného česneku
- 2 až 4 lžíce kari pasty
- 800 ml kokosového mléka
- 4 kafrové listy
- 4 až 6 lžic rybí omáčky
- 1 lžíce třtinového cukru
- svazek thajské bazalky
- šťáva z půlky limetky
- 1 červená chilli paprička
- 1 lžíce oleje
- sůl
- 400 g libovolné zelené zeleniny (např. cuketa, hráškové lusky, brokolice, fazolky)
Postup: Ve větší pánvi či woku rozehřejeme olej a zprudka na něm opečeme nasekaný zázvor a česnek.
Přidáme nejdříve 2 lžíce kari pasty a lehce orestujeme (zbylé 2 lžíce můžeme podle chuti vmíchat v průběhu vaření. Zalijeme zhruba třetinou kokosového mléka a necháme ho s pastou probublávat zhruba 5 minut, dokud se tuk nezačne oddělovat od tekutiny (poznáme to tak, že se na povrchu omáčky budou dělat malá tuková očka). Poté přilijeme zbytek kokosového mléka a přivedeme k varu.
Stáhneme plamen, do pánve přidáme krevety, 2 natrhané kafrové listy a začneme s dochucováním. Nejdříve přidáme lžíci cukru, poté 4 lžíce rybí omáčky, zakápneme limetkou a ochutnáme. Pokud se nám chuť nezdá vyvážená, přidáme na slanosti rybí omáčkou nebo solí, na sladkosti cukrem a na kyselosti limetkovou šťávou. Pozvolna vaříme už jen pár minut, protože by krevety po delší době byly gumové.
Zeleninu očistíme a nakrájíme na menší kousky. Můžeme ji buď opéct vedle na pánvi, nebo jednoduše přidat pokrájenou do kari v průběhu vaření. Nezapomeňme, že zelenina by měla zůstat křupavá, proto ji v omáčce stačí povařit jen pár minut.
Hotové kari podáváme s rýží ozdobené zbylým kafrovým listem nasekaným na tenké proužky, nasekanou chilli papričkou a čerstvými listy thajské bazalky.
TIP: Nasekejte zázvor na opravdu tenké proužky a ozdobte jím kari při servírování. Čerstvá zázvorová chuť červené kari vytáhne do nebes!