Lidovky.cz

Oběd kancelářských krys: Nejlepší balkánské pokrmy v Praze

Jídlo

  6:19
Chcete se naobědvat za dvě stravenky, ale nevíte, která restaurace či bistro stojí ve vaší čtvrti za návštěvu? Nezoufejte. Server Lidovky.cz přináší další díl exkluzivního seriálu, ve kterém vás seznámí jen s podniky, které za to opravdu stojí.

Pečené papriky plněné kajmakem foto: Luka Lu

Luka Lu

Majitelé podniku, rodina Djoremových, pocházejí ze Sarajeva a jejich kuchařské umění je rozkročeno od zemí někdejší Jugoslávie po Itálii. 

  • Újezd 33, Praha 1 
  • www.lukalu.cz/, 257 212 388

I polední menu bývá v Luka Lu mixem balkánské, a středomořské kuchyně. Vybírat tak v jednom dni můžete třeba ze zelných závitků sarma, sepiového risotta a vepřové rolády s pečenými bramborami. 

Náš tip: Tenhle podnik si získá srdce každého, kdo si oblíbil balkánskou zdobnost. Intenzivně barevný interiér, desítky drobností jako výzdoba, k tomu živí papoušci. Zkrátka atmosféra jako z knih Garcii Marqueze.

  • objednávka s dovážkou: ne
  • takeaway: ano
  • cenová hladina: Do dvou stravenek se v poledne vejdete minimálně u tří pokrmů, hlavní jídla tu začínají kolem sto padesáti korun.
V Jelice se budete cítit jako na prázdninách u babičky: vyšívaný ubrus, váleček a malované talířky na zdi...

Jelica

Poledne mají v Jelici od 11:30 do 16:00, na tu dobu se zdejší menu zjednodušuje na nějakých dvacet položek, mezi nimiž si milovník masa vybere jehněčí paprikáš, telecí sekanou, burger či ražniči, vegetarián pak třeba džuveč, zeleninovou pjeskavici s veganským čedarem či smažený kaškaval. 

  • Na Zlíchově 35, Praha 5
  • www.jelica.cz, 251 555 536

Náš tip: Neřídíte-li, vyzkoušejte v Jelici sklenku makedonského či srbského vína a nebo digestiv v podobě štamprle kdoulovice či dvanáctileté slivovice Jelički dukat.

  • objednávka s dovážkou: ne
  • takeaway: ano
  • cenová hladina: Hlavní jídla z poledního menu začínají na 109 Kč, polévky jsou za 39 a výběr je ze dvou druhů.

Mirellie

Narozdíl od Jelice a Luka Lu, které jsou podniky spíš masitými, je Mireille pražským odrazem přímořské taverny, kde většina surovin ještě voní po slané vodě. Receptů vycházejí primárně z pobřežních tradic chorvatské a italské kuchyně. 

  • V. P. Čkalova 14, Praha 6
  • www.mirellie.cz/, 222 959 999

Náš tip: Specialitou Mirellie jsou mořské plody a ryby, oboje často můžete vyzkoušet i v rámci poledního menu. Ať už je to jednoduchý filet lososa nebo třeba těstoviny s kalamáry a chobotnicí. 

  • objednávka s dovážkou: ne
  • takeaway: ano
  • cenová hladina: V poledním menu najdete polévku za 30-35 Kč a hlavní jídla v rozpětí 129-165 Kč.

Kde jinde si dát Oběd kancelářských krys?

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.