Luka Lu
Majitelé podniku, rodina Djoremových, pocházejí ze Sarajeva a jejich kuchařské umění je rozkročeno od zemí někdejší Jugoslávie po Itálii.
|
I polední menu bývá v Luka Lu mixem balkánské, a středomořské kuchyně. Vybírat tak v jednom dni můžete třeba ze zelných závitků sarma, sepiového risotta a vepřové rolády s pečenými bramborami.
Náš tip: Tenhle podnik si získá srdce každého, kdo si oblíbil balkánskou zdobnost. Intenzivně barevný interiér, desítky drobností jako výzdoba, k tomu živí papoušci. Zkrátka atmosféra jako z knih Garcii Marqueze.
- objednávka s dovážkou: ne
- takeaway: ano
- cenová hladina: Do dvou stravenek se v poledne vejdete minimálně u tří pokrmů, hlavní jídla tu začínají kolem sto padesáti korun.
Jelica
Poledne mají v Jelici od 11:30 do 16:00, na tu dobu se zdejší menu zjednodušuje na nějakých dvacet položek, mezi nimiž si milovník masa vybere jehněčí paprikáš, telecí sekanou, burger či ražniči, vegetarián pak třeba džuveč, zeleninovou pjeskavici s veganským čedarem či smažený kaškaval.
|
Náš tip: Neřídíte-li, vyzkoušejte v Jelici sklenku makedonského či srbského vína a nebo digestiv v podobě štamprle kdoulovice či dvanáctileté slivovice Jelički dukat.
- objednávka s dovážkou: ne
- takeaway: ano
- cenová hladina: Hlavní jídla z poledního menu začínají na 109 Kč, polévky jsou za 39 a výběr je ze dvou druhů.
Mirellie
Narozdíl od Jelice a Luka Lu, které jsou podniky spíš masitými, je Mireille pražským odrazem přímořské taverny, kde většina surovin ještě voní po slané vodě. Receptů vycházejí primárně z pobřežních tradic chorvatské a italské kuchyně.
|
Náš tip: Specialitou Mirellie jsou mořské plody a ryby, oboje často můžete vyzkoušet i v rámci poledního menu. Ať už je to jednoduchý filet lososa nebo třeba těstoviny s kalamáry a chobotnicí.
- objednávka s dovážkou: ne
- takeaway: ano
- cenová hladina: V poledním menu najdete polévku za 30-35 Kč a hlavní jídla v rozpětí 129-165 Kč.