Lidovky.cz

Bylinky a luštěniny. Jak na čirok se špenátem a cizrnou?

Jídlo

  6:45
Tímhle jídlem se dá nenápadně propašovat do jídelníčku spousta divokých bylin. Vyběhněte do zahrady nebo nejbližších luk a lesů a podívejte se po mladých kopřivách, medvědím česneku, bršlici, popenci, ptačinci, česnáčku, hluchavce, kontryhelu, lebedě nebo merlíku všedobru. Nasekejte je najemno a nahraďte jimi část špenátu.

Čirok se špenátem a cizrnou foto: naše kaše

Čirok se špenátem a cizrnou
Pokud chcete mít čirok uvařený rychleji, namočte jej den předem do studené vody. Bude hotový už za půl hodiny.

  • 50 g čiroku
  • 1 menší cibule (60 g)
  • 150 g čerstvého mladého špenátu či mangoldu (část ho můžete nahradit kopřivami, medvědím česnekem nebo jinými divokými zelenými bylinami nakrájenými nadrobno)
  • 150 ml nesoleného vývaru (můžete vynechat a použít jen vodu)
  • 100 ml kokosového mléka
  • 50 g uvařené cizrny
  • 1 lžička kari koření (zvolte druh dle chuti)
  • čtvrt lžičky soli

Cibuli nakrájejte najemno. Na pánvičce nebo v hrnci s nepřilnavým povrchem rozehřejte ghí a přidejte cibuli. Jakmile zesklovatí, přisypte kari koření a krátce orestujte. Přidejte propláchnutý nabobtnalý čirok, zalijte vodou či vývarem a osolte. 

Přiveďte k varu, poté ztlumte plamen a nechte 30 minut dusit pod pokličkou, sem tam promíchejte, případně podlijte troškou vody. Přidejte špenát (nebo jakoukoliv jinou zeleň podle chuti) a cizrnu, zalijte kokosovým mlékem a duste pod pokličkou ještě dalších 10 minut. Pokud použijete byliny s hodně jemnými listy, přidejte je až na poslední minutu, ať je zbytečně nerozvaříte.

Recept pochází z kuchařky Naše kaše, kterou vydalo nakladatelství Došel karamel. 

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.