Čirok se špenátem a cizrnou
Pokud chcete mít čirok uvařený rychleji, namočte jej den předem do studené vody. Bude hotový už za půl hodiny.
- 50 g čiroku
- 1 menší cibule (60 g)
- 150 g čerstvého mladého špenátu či mangoldu (část ho můžete nahradit kopřivami, medvědím česnekem nebo jinými divokými zelenými bylinami nakrájenými nadrobno)
- 150 ml nesoleného vývaru (můžete vynechat a použít jen vodu)
- 100 ml kokosového mléka
- 50 g uvařené cizrny
- 1 lžička kari koření (zvolte druh dle chuti)
- čtvrt lžičky soli
Cibuli nakrájejte najemno. Na pánvičce nebo v hrnci s nepřilnavým povrchem rozehřejte ghí a přidejte cibuli. Jakmile zesklovatí, přisypte kari koření a krátce orestujte. Přidejte propláchnutý nabobtnalý čirok, zalijte vodou či vývarem a osolte.
Přiveďte k varu, poté ztlumte plamen a nechte 30 minut dusit pod pokličkou, sem tam promíchejte, případně podlijte troškou vody. Přidejte špenát (nebo jakoukoliv jinou zeleň podle chuti) a cizrnu, zalijte kokosovým mlékem a duste pod pokličkou ještě dalších 10 minut. Pokud použijete byliny s hodně jemnými listy, přidejte je až na poslední minutu, ať je zbytečně nerozvaříte.
Recept pochází z kuchařky Naše kaše, kterou vydalo nakladatelství Došel karamel.