Lidovky.cz

K pivu nebo vínu. Vyzkoušejte pohankové placky se zelím

Jídlo

  6:55
Tyhle placičky mají opravdu říz, zvlášť když nevynecháte česnek. Směle pak můžou konkurovat kdejaké protřelé pochutině k pivu nebo vínu. Vyzkoušejte je.

Pohankové placky foto: NAše kaše

Pohankové placky se zelím

rozpis na 2 plechy:

  • 200 g loupaných pohankových krup nebo lámanky
  • 5 lžic zlatých lněných semínek
  • hrst hladkolisté petržele
  • 300 g kysaného bílého zelí
  • česneková sůl dle chuti
  • půl lžičky mletého barevného pepře
  • 2 stroužky česneku výrazné chuti (můžete vynechat)
  • 2 lžíce kvalitního rostlinného oleje + na potření

Pokud použijete pohankové kroupy, nejprve je v mixéru rozsekejte nahrubo. Přesypte je do hrnce, přidejte česnekovou sůl, lněné semínko a zalijte půllitrem vroucí vody. Přiklopte pokličkou, zabalte pod peřinu a nechte alespoň 20 minut odpočívat.

Zelí vymačkané od přebytečné tekutiny a opláchnuté listy petrželky nakrájejte najemno a přimíchejte k nabobtnalé pohance. Přilijte olej a dochuťte pepřem a prolisovaným oloupaným česnekem. Vše promíchejte.

Připravenou směs rozprostřete v tenkých vrstvách na plechy s pečicím papírem lehce potřeným olejem. Pečte v horkovzdušné troubě předehřáté na 200 stupňů asi 30 minut. Čím bude vrstva tenčí, tím bude výsledek křupavější (pokud se vám podaří hodně tenká vrstva, může se tím také zkrátit doba pečení, takže pak pro jistotu troubu hlídejte už po 20 minutách).

Nakonec rozkrájejte upečené pláty na malé čtverečky. Skvěle to jde také nůžkami, přičemž upečené pohankové placky prostě rozstříháte i s pečicím papírem a ten z nich pak jen odloupnete.

Recept pochází z kuchařky Naše kaše, kterou vydalo nakladatelství Došel karamel.

Autor:
Témata: česnek, pivo, víno
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.