Nasi goreng doslova znamená smažená rýže, je to taktéž Indonéské národní jídlo, které je možno servírovat kdykoliv během dne, snídaně, obědu či večeře, obvykle se připravuje ze zbytku rýže z předešlého dne, protože rýže není vodnatá. Nikdy však nesmíte zapomenout na omáčku Sambal což je pálivá pasta používaná jako přísada do pokrmů. Základem je lisovaný česnek, paprika, zázvor, chilli papričky a pepř. A omáčky Ketjapmanis což je omáčka ze sladké sóji.
Na domácí verzi Nasi Goreng je potřeba (porce pro 4 osoby):
Jasmínová rýže 550g
Omáčka ze sladké sóji /sweet soya – ketjapmanis/ 2-3 lžíce
Šalotku 2 ks
Česnek 2 ks
Sambal (Olek) ½-1 lžička
Slunečnicový olej 3 lžíce
Palmový cukr 1 lžíce
Vejce 4 ks
300g Krevety či maso, tofu
Postup:
Nejprve začněte uvařením rýže (po dobu asi 25-30 minut) v nesolené vodě tak, aby byla sypká a nerozvařená, nejlépe v rýžovaru. Rozpalte pánev nebo ve woku zahřejte olej a přidejte nasekané chilli papričky, nakrájenou šalotku a na jemno nakrájený česnek. Za stálého míchání trochu osmahněte a přidejte uvařenou rýži, nyní můžete jídlo trošku osladit a osolit.
Pořádně promíchejte, jakmile je rýže orestovaná, dochuťte jí sambalem a sladkou sójou. Ztlumte plamen a nechte jí chvíli smažit na menší výkon. Dávejte pozor, aby se nepřilepila. Potom podávejte tak, že na kopeček smažené rýže položíte sázené vejce. Sázená vejce usmažte jednoduše na pánvi. Pokud máte rádi maso, přidejte kuřecí nebo krevety, které krájíte po vláknech jako v Asii, a opečte na pánvi na oleji dozlatova. Rýži dle chuti doplníme zeleninou.
Poté si můžete jednoduše přidat ingredience dle chuti:
Kuřecí maso, krevety, vajíčko nebo Ikan asin (slaná sušená ryba) a zeleninu dle chuti, rajče, řapíkatý celer, zelí, jarní cibulka či mrkev. Meze se opravdu nekladou a každá rodina si to dělá dle své chuti.