Lidovky.cz

Přichází sezóna chřestu. Přidejte si ho do rizota, těstovin či salátu

Jídlo

  6:30
Květen a červen jsou jedinými měsíci v roce, kdy u nás roste chřest. Tato zdravá a chutná zelenina se dá konzumovat i jako hlavní chod, my vám ale přinášíme několik neobvyklých receptů na to, jak ochutit chřestem klasické pokrmy jako rizoto, těstoviny či salát.

Krémové rizoto s chřestem

Ingredience na 4 porce:

  • 350 g chřestu
  • 1 hrnek rýže
  • 1 polévková lžíce mascarpone
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • voda
  • cukr
  • sůl
  • olej
  • volitelně parmezán

Chřest umyjeme a oddělíme čerstvou zelenou část od bílé dřevnaté. Dáme vařit půl litru vody a rozmícháme do ní jednu polévkovou lžíci soli a jednu polévkovou lžíci cukru. Následně přidáme chřest a vaříme asi 6 minut. Poté chřest vyjmeme a jeho zelené části nakrájíme na kolečka. Z bílých částí odstraníme dřevnatou slupku, nakrájíme je na malé kousky, vložíme je do mixéru a zalijeme je chřestovým vývarem.

Nakrájíme si jednu větší cibuli a dva stroužky česneku. Cibuli osmahneme na oleji, poté k ní přidáme česnek a ještě chvíli restujeme. Následně přidáme jeden hrnek rýže (ideálně odrůdy arborio, která je na rizoto nejvhodnější), vše opět krátce restujeme a pak ji zalijeme 1,5 litrem vařící vody. Jakmile rýže změkne a většina vody se odpaří, doplníme do rizota rozmixovanou směs a jednu polévkovou lžíci mascarpone. Když rizoto dosáhne ideální konzistence, přidáme zelené kousky chřestu. Můžeme doplnit také hoblinkami parmazánu.

Těstoviny s chřestem

Ingredience na 2 porce:

  • 150 g zeleného chřestu
  • 250 g těstovin (ideálně pappardele nebo tagliatele)
  • 120 g parmezánu
  • 1 cuketa
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky nastrouhané citronové kůry
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • sůl
  • pepř
  • kajenský pepř

Těstoviny uvaříme podle návodu a přecedíme. Česnek mezitím nakrájíme na stroužky a chřest i cuketu na tenké plátky. Cuketu a česnek pak osmahneme na olivovém oleji. Následně přidáme citronovou šťávu a chřest. Dochutíme solí, pepřem a kajenským pepřem. Za stálého míchání pak restujeme asi 5 minut. Chřest by neměl zcela změknout. Poté smícháme s těstovinami a citronovou kůrou, zalijeme 100 mililitry horké vody a přidáme 60 gramů nastrouhaného parmezánu. Následně směs vaříme, dokud se sýr nerozpustí. Poté těstoviny posypeme zbylým parmezánem.

Salát s chřestem a vejci

Ingredience na 2 porce:

  • 150 g zeleného chřestu
  • 100 g tvrdého sýra (např. eidamu či ementálu)
  • 3 vejce
  • 2 rajčata
  • 1 hlávkový salát
  • 1 citron
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • cukr

Uvaříme si vodu, osolíme ji a lehce osladíme. Pak do ní vložíme chřest a povaříme jej. Následně chřest necháme okapat a rozkrájíme ho na středně velké kousky.

Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Sýr nastrouháme a nakrájíme rajčata. Salát omyjeme a natrháme ho na menší kousky. V míse smícháme olej, citronovou šťávu a pepř a vše našleháme. Poté přidáme chřest, rajčata a salát a směs promícháme. Nakonec ozdobíme vejci a posypeme nastrouhaným sýrem.

zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.