Lidovky.cz

DAVID: Rezervace, nechodiči a zavřené restaurace. Proč se vyplatí zavolat?

Jídlo

  6:12
Rozmohl se nám tady takový nešvar, známá hláška z českého filmu. Tentokrát by na tabuli bylo na napsáno REZERVACE A NECHODIČI.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) foto: Archiv Radka Davida

Ano, lidé se naučili rezervovat místo v restauraci, ale už se někteří nenaučili zrušit rezervaci. Stává se to poměrně běžně. Klienti volají, aby si udělali rezervaci, ale kniha je plná rezervací a my je musíme odmítat. No a nakonec nepřijde jedna nebo dvě rezervace. Když jim voláme nazpátek, abychom zjistili, jestli nemají zpoždění, tak ani neberou telefon.

Restauratéři proto začali brát zálohy. My tohle využíváme hlavně na Silvestra, kdy všichni chtějí dělat rezervaci. Cizinci jdou Prahou, všude dělají rezervaci a hledají to nejlepší místo na oslavu Nového roku. Bohužel, už pak neruší rezervace. Jelikož se tohle stávalo v celém světě, tak chytré hlavy vymyslely rezervační systémy. Já využívám hlavně opentable.com.

Radek david

Jako jeden z prvních špičkových šéfkuchařů objel celou řadu českých farem a implementoval jejich produkty do svých slavných restaurací La Veranda a Babiččina zahrada v Praze. Nyní se stará o ještě o The Bistro. Do toho 6x ročně odlétá na Ukrajinu, kde se vytváří menu v restauraci La Verandu a síť 6 restaurací Fajnaja familie. Kuchařskou kariéru začal po vojně v hotelu Adria Praha,  restauraci Rybí trh a hotelu Radisson SAS Alcron Praha. Jeho srdcová záležitost je restaurace je La Veranda, která je doporučovaná Michelinem, bylo to jeho první šéfkuchařské místo a je otevřená už 16 let a připravuje zde moderní francouzsko-italskou kuchyni s asijským dotekem. Každoročně odjíždí na pracovní stáže do zahraničí. Už měl možnost vařit v Provance La Chassagnette, v Piemontě Violetta, v Londýně prošel restaurace Dinner by Heston Blumenthal, Marcus, Story, Typing Room, Pied a Terre , Alyn Williams at the Westbury, L´Autre Pied, Ametsa with Arzak instruction, The Ledbury, Latium, atd. 

Podílel se jako autor na knihách Bio menu, Sexy moderní česká kuchyně a spolupracuje na knihách s Romanem Vaňkem z Prakulu, kde i jako lektor školí.

Rád předává zkušenosti a dělí se nimi na veřejném facebookovém profilu.  

Vyberete si restauraci dle typu kuchyně, v jaké čtvrti, datum, čas, počet osob. Pak vyplníte jméno, příjmení, ale i číslo platební karty, do kdy platí, na koho je karta napsaná a bezpečnostní kód. Zároveň pokud chcete potvrdit rezervaci, tak musíte potvrdit předem definovanou částku, kterou vám strhnou v případě, že nepřijdete. Ta může být dle úrovně a typu restaurace od 30 do 200 euro. Samozřejmě, dva dny před Vámi určený den Vám přijde upcoming email, neboli připomínací email, který někdy musíte potvrdit. Některé restaurace Vám v ten den dokonce zavolají.

V případě že nepřijdete, tak díky údaje o kartě Vám strhnou z karty peníze. Nedělají to rády. Pokud ale zavoláte i dvě hodiny před příchodem, tak vám to odpustí, protože v knize rezervací je waiting list s lidmi, kteří čekají až někdo zruší rezervaci. A nebo taky ne. To vše záleží na restauraci.

Nejnovější trend v rezervacích je systém TOCK. Jakmile uděláte rezervaci, klidně půl roku dopředu, tak vám strhnou peníze z karty, jako když si kupujete letenku. Pak záleží na nastavených podmínkách restaurace. Pokud rezervaci zrušíte týden před návštěvou, peníze vám vrátí v plné výši. Když to budete chtít zrušit dva dny před plánovanou návštěvou, máte smůlu.

Přijdete o peníze, jako když si koupíte lístek do kina, divadla nebo letenku a nikam nejdete. Je to vaše volba.

V Babiččině zahradě jsme 9 měsíců měli otevřeno každý den. Pak jsme se rozhodli uzavřít restauraci v pondělí, přestože už máme takhle zavřeno 5 let. Každé pondělí se najdou vždy lidé, kteří se snaží dostat do restaurace. Odcházejí zklamaní. A stačilo přitom zvednout telefon a udělat rezervaci.

Proto radím. Vždy si dělejte rezervaci, jelikož nevíte, zda restaurace nebude náhodou zavřená z důvodu privátní akce, nebo jen uzavřená. Nebudete nemile překvapení. V dnešní době už není zvykem, aby restaurace byla otevřena každý den od 12:00 do 23:00. Restaurace mají mezi obědem a večeří pauzu, aby si personál v klidu snědl jídlo. Brzo sem přijde trend, který je na celém světě. Restaurace mají otevřeno pouze 4 nebo 5 dní v týdnu.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.