Lidovky.cz

VIDEORECEPT: Grilovaný tuňákový špíz v banánovém listu podle šéfkuchaře

Jídlo

  6:10
Máte rádi klasiku s asijským šmrncem? Potom musíte vyzkoušet recepty šéfkuchaře Zdeňka Křížka, které budou pravidelně vycházet na serveru Lidovky.cz. Ve šestém díle uvaří šéfkuchař Zdeněk Křížek grilovaný tuňákový špíz v banánovém listu, tamarind glazé, ředkvičky a nori řasu.

Grilovaný tuňákový špíz v banánovém listu, tamarind glazé, ředkvičky a nori řasa

potřebné suroviny na 4 porce

Tamarindové glazé

  • 5 lžic tamarindového pyré
  • 4 lžíce rozvaru z palmového cukru
  • 2 lžíce rybí omáčky 
  • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru

Postup: Do misky vložíme tamarindové pyré, do kterého pomalu vmícháme rozvar z palmového cukru, rybí omáčku a na jemno nastrouhaný čerstvý zázvor. Důkladně promícháme v hustějším glazé, kterým potíráme jednotlivé tuňákové špízy v průběhu grilování.

Tuňákový špíz

  • 480 g očištěného tuňáka
  • 1 balené banánových listů
  • 1 citron

Postup: Banánové listy vykrájíme na delší plátky, které zprudka opečeme na grilu. Předem očištěného tuňáka nakrájíme na menší kostky, které obalíme do banánového listu. Ihned propíchneme párátkem do pevného špízu. Celý citrón prokrojíme na ½ a vložíme na rozpálený gril společně s jednotlivými porcemi špízů. Grilujeme z obou stran 2 minuty. Před koncem grilování potřeme jednotlivé kusy tuňáka tamarindovým glazé. Ihned servírujeme.

Ředkvičkový salát

  • 3 hrsti bílé ředkve nakrájené na jemné nudličky 
  • 4 ředkvičky 
  • 1 hrst nori řasy nakrájení na nudličky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • citrónová kůra z 1 citrónu
  • 1 lžíce sušených pampeliškových listů

Postup: Do misky vložíme na jemné nudličky nakrájenou bílou ředkev, přidáme překrájené ředkvičky společně s řasou nori. Pokapeme citrónovou šťávou a lehce promícháme. Před servírováním celý salát dochutíme čerstvou citrónovou kůrou a lístky sušené pampelišky.

Servírování: Glazované tuňákové špízy servírujeme společně s ředkvičkovým salátem s mořskými řasami. Chuť zvýrazníme šťávou z grilovaného citrónu a sušených lístků pampelišky.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.