Lidovky.cz

Silvestrovská bowle podle Karolíny Kamberské

Jídlo

  6:33
Bowli u nás doma vždycky na Silvestra chystal táta. Přestože je to alkoholický nápoj, naši nám trochu nalili už v době, kdy jsme se sestrou byly ve věku teenagerů – snad si můžu dovolit takto udat své rodiče, protože po třiceti letech už je zločin jistě promlčen. Díky těmto vzpomínkám mi bowle dodnes dodává pocit vzrušení. Začíná další rok – kdoví, co nám přinese?

Vánoční bowle (ilustrační foto) foto: Shutterstock

  • 2 ovocné kompoty (např. ananas a mandarinka)
  • 3 lžíce rumu
  • cca 2 lžíce krystalového cukru
  • 1 lahev sektu (brut či demi)
  • 15 kostek ledu

Na ozdobení: 

  • mražené maliny

Šťávu z kompotů slijte do nádoby, ve které budete bowli připravovat – ideální je skleněná či porcelánová mísa s víkem, ale můžete použít i hezký skleněný džbán. Do jiné misky dejte kousky ovoce (ananas v kroužcích pokrájejte na kostky), polijte je rumem, posypejte cukrem (podle sladkosti ovoce), promíchejte a nechte přibližně 2 hodiny marinovat. Pak marinované ovoce i s uvolněnou šťávou vlijte ke šťávě z kompotu do velké mísy a zalijte sektem. Do skleniček dejte led a mražené maliny. Hned podávejte.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.