Lidovky.cz

Malý poklad v kuchyni. Jak na lahodné dýňové pyré?

Jídlo

  6:34
Dýňové pyré je malý poklad, který můžete skladovat v mrazáku měsíce. Pak jen rozmrazíte a můžete vykouzlit sladkou kaši se skořicí a přepuštěným máslem nebo třeba lívance.

Dýňové pyré foto: Jíme zdravě ve městě i na venkově

Budete potřebovat 1 kg dýně hokkaido. 

Troubu předehřejte na 180 °C. Dýni rozpulte (neloupejte), vydlabejte semínka a obě poloviny přemístěte na plech vyložený pečicím papírem.

Plech s dýní dejte do předehřáté trouby a pečte doměkka 40 až 45 minut při 170 až 180 °C. Dýně nechte vychladnout na mřížce. Vydlabejte dužinu, přemístěte ji do mísy a rozmixujte ji tyčovým nebo stolním mixérem dohladka.

Dýňové pyré můžete použít hned nebo skladovat v uzavíratelných sáčcích v mrazáku. V mrazáku vydrží dýňové pyré až 6 měsíců.

TIP Dýňové pyré má v kuchyni využití jak ve slaných, tak sladkých receptech. Zkuste část dýňového pyré zamíchat do těsta na bábovku, buchtu nebo podávat místo bramborové kaše.

Recept pochází z kuchařky Jíme zdravě ve městě i na venkově. 

Autor:
Témata: Dýně, pyré
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.