S vajíčkem v tomto receptu si můžete trošku pohrát – pokud máte rádi ztracená vejce, tak si jedno takové klidně položte i na toust s avokádem. Můžete použít i titěrná křepelčí vajíčka. Hrajte si ale spíš s formou, další chuti nepřidávejte, síla tohoto receptu je v jednoduchém propojení tří základních surovin, které spolu dokonale ladí.
- 2 vejce
- 4 krajíce chleba, ideálně žitného
- 4 plátky slaniny
- 2 zralá avokáda
- sůl a čerstvě nahrubo mletý
- pepř
na ozdobení:
- řeřicha setá nebo jiná křehká
- mladá bylinka
Vajíčka vložte do kastrůlku s vroucí vodou a vařte 9 minut od chvíle, kdy se po vložení vajíček obnovil var. Mezitím si nakrájejte chléb a dejte ho rozpéct nasucho do trouby nebo toustovače (ale můžete si i počkat, až se vypeče slanina, a opéct ho na pánvi po slanině – je to sice kalorická bomba, ale také velká lahůdka). Na suchou rozpálenou pánev dejte proužky slaniny překrojené napůl a nechte ji postupně vypéct a zkroutit do křupavých křehkých plátků.
Avokáda rozdělte podélně jedním řezem na dvě půlky. Otáčivým pohybem půlky rozdělte, nůž zasekněte do pecky a vytočte ji. Pak polévkovou lžící zajeďte pod slupku avokáda a projeďte pod ní do všech stran, tak snadno oddělíte dužinu od slupky.
Uvařená vajíčka dejte na minutu zchladit do studené vody, oloupejte je a nakrájejte na plátky. Kusy avokáda naklaďte na krajíce rozpečeného chleba a mírně rozetřete vidličkou. Pak přidejte plátky vajíčka. Osolte a opepřete, poházejte řeřichou. Navrch položte křupavé plátky vypečené slaniny.