Pro tyhle příležitosti mám v zásobě jednoduché „minutky“ a jednou z nich je tahle ohnivá pánev. Suroviny na ni jsou úplně běžné a snadno je koupíte cestou domů v první sámošce, kterou budete mít po ruce.
- 3 lžíce olivového oleje
- 250 g vepřové krkovice
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 8 žampionů
- 1 lžička třtinového cukru
- 100 ml červeného vína
- sůl a pepř
- špetka chilli
- 2 bobkové listy
- 2 lžíce sušeného oregana
- čerstvé oregano na ozdobu
- 1 konzerva krájených rajčat
- 1 konzerva fazolí
- 6 stroužků česneku
- velká hrst rukoly
na polentu:
- 1 balíček instantní polenty
- sůl
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce strouhaného parmazánu
- 3 lžíce olivového oleje
- hrst lístků tymiánu a oregana
Den předem si připravte polentu podle návodu na obalu. Vmíchejte do ní sůl, prolisovaný stroužek česneku, parmazán, tymián a oregano. Pak vyložte fólií zapékací misku, nalijte do ní polentu, zakryjte fólií i shora a dejte na noc do chladničky.
Druhý den připravte ohnivou pánev – maso nakrájejte na nudličky, cibuli na půlkolečka, mrkev na tenká kolečka a žampiony na plátky. Na velké pánvi rozpalte olej. Na něj dejte cibuli, a jakmile zesklovatí, i maso a mrkev. Opékejte, dokud se maso nezatáhne. Vsypte žampiony a opékejte další 3 minuty. Pak přidejte cukr, víno, sůl, pepř, chilli, bobkové listy, oregano, rajčata a česnek a nechte probublávat asi 5 minut. Na závěr vmíchejte hrst rukoly, vypněte plamen a zakryjte.
Plech vyložte pečicím papírem. Polentu nakrájejte na plátky a potřete z obou stran olejem s prolisovaným zbylým česnekem. Položte je na papír, dejte do trouby a použijte gril shora. Krátce grilujte, až povrch zezlátne. Pak otočte a ogrilujte i z druhé strany. Ohnivou směs z pánve podávejte s polentovými placičkami, ozdobte čerstvým oreganem.