Lidovky.cz

Ohnivá pánev s polentovými placičkami podle Karolíny Kamberské

Jídlo

  6:59
Některá jídla vás dokážou postavit na nohy i za sychravého listopadového dne. Když jdu domů mrznoucím deštěm, nebývám zrovna nabitá energií. Ale dobře vím, že je potřeba se postavit k plotně a vytvořit nějaké rychlé a hřejivé jídlo, které nás posílí a umožní nám krásný večerní klid.

Ohnivá pánev s polentovými placičkami podle Karolíny Kamberské foto: Každý den je svátek

Pro tyhle příležitosti mám v zásobě jednoduché „minutky“ a jednou z nich je tahle ohnivá pánev. Suroviny na ni jsou úplně běžné a snadno je koupíte cestou domů v první sámošce, kterou budete mít po ruce.

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 250 g vepřové krkovice
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 8 žampionů
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 100 ml červeného vína
  • sůl a pepř
  • špetka chilli
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžíce sušeného oregana
  • čerstvé oregano na ozdobu
  • 1 konzerva krájených rajčat
  • 1 konzerva fazolí
  • 6 stroužků česneku
  • velká hrst rukoly

na polentu: 

  • 1 balíček instantní polenty
  • sůl
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • hrst lístků tymiánu a oregana

Den předem si připravte polentu podle návodu na obalu. Vmíchejte do ní sůl, prolisovaný stroužek česneku, parmazán, tymián a oregano. Pak vyložte fólií zapékací misku, nalijte do ní polentu, zakryjte fólií i shora a dejte na noc do chladničky.

Druhý den připravte ohnivou pánev – maso nakrájejte na nudličky, cibuli na půlkolečka, mrkev na tenká kolečka a žampiony na plátky. Na velké pánvi rozpalte olej. Na něj dejte cibuli, a jakmile zesklovatí, i maso a mrkev. Opékejte, dokud se maso nezatáhne. Vsypte žampiony a opékejte další 3 minuty. Pak přidejte cukr, víno, sůl, pepř, chilli, bobkové listy, oregano, rajčata a česnek a nechte probublávat asi 5 minut. Na závěr vmíchejte hrst rukoly, vypněte plamen a zakryjte.

Plech vyložte pečicím papírem. Polentu nakrájejte na plátky a potřete z obou stran olejem s prolisovaným zbylým česnekem. Položte je na papír, dejte do trouby a použijte gril shora. Krátce grilujte, až povrch zezlátne. Pak otočte a ogrilujte i z druhé strany. Ohnivou směs z pánve podávejte s polentovými placičkami, ozdobte čerstvým oreganem. 

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.