Lidovky.cz

Spotřebujte zbytky z ledničky a pochutnejte si. Vyzkoušejte pikantní jogurtový koláč

Jídlo

  6:02
Co mají společného taková francouzská kulička, poctivé karbanátky tety Bohuny, indické rýžové birjání nebo čočková omáčka à la Jamie Oliver? To, že se díky nim dají báječně zpracovat nejrůznější přebytky. Jitka Rákosníková představuje recyklaci jako tvůrčí odpověď na častý problém našich ledniček a spíží.

Pikantní jogurtový koláč foto: Alena Hrbková

Pikantní jogurtový koláč

V podstatě je řecký, díky použitým surovinám. Nicméně pod pojmem řecký jogurtový koláč v kuchařkách nejčastěji najdete piškotový, velice podobný předchozímu chlebíčku, který se ale peče v kulaté formě a na závěr přelévá sladkým (pomerančovým) sirupem, jež se do těsta vsákne. Je to krásný koláč, k nalezení i na mnohých místech Středního východu, ale já chtěla něco ostřejšího. Jogurt mám totiž moc ráda naslano.

těsto: 

  • 1 a 1/2 hrnku hladké mouky 
  • špetka soli 
  • 8 lžic studeného másla 
  • 3–4 lžíce ledové vody » 

náplň: 

  • 2 velké pórky - propláchnuté a nakrájené na tenké plátky 
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a čerstvě mletý pepř 
  • 3 velká vejce 
  • 200 g řeckého jogurtu
  • hrst rozdrobené fety 
  • 1 lžíce najemno nasekaného kopru (nebo oregana) 
  • čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek

Na těsto promíchejte v míse mouku se solí a rukama rychle zapracujte kousky másla, až bude směs připomínat drobenku. Zakapejte ji 3 lžícemi vody a rukama nebo vidličkou zpracujte, až se těsto spojí. Nehněťte ho ale. Vytvarujte do koule a zabalené do fólie dejte nejméně na 1 hodinu chladit.

Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto vyválejte na placku a vyložte jím koláčovou formu o průměru 25 cm s odnímatelným dnem po dně a po stěnách. V rozích dobře vymačkejte. Dno těsta propíchejte vidličkou a položte na něj kolečko pečicího papíru, zatižte ho suchými fazolemi nebo rýží a dejte na 10 minut péct. Opatrně sejměte papír se zátěží a korpus pečte ještě 10 minut, až získá světlou „sušenkovou“ barvu.

Rozehřejte ve velké pánvi olej a na středním plameni za častého promíchávání na něm osmažte kolečka pórku. Osolte je a opepřete. Sejměte z plamene. Do zchladlého pórku přidejte prošlehaná vejce promíchaná s jogurtem, fetou a kořením. Náplň vlijte do korpusu a pečte 30 až 35 minut, až se náplň usadí a těsto zezlátne. Koláč podávejte vlahý nebo studený.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.