Lidovky.cz

Česka prvorepubliková klasika. Hovězí líčka v hnědé omáčce s hřebíčkem

Jídlo

  5:43
Název receptu je sice dlouhý, ale v kuchyni ho zvládne skoro každý. O recept na hovězí líčka v hnědé omáčce s hřebíčkem z Pravé české kuchařky (1923) se podělil šéfkuchař David Kalina.

Hovězí líčka v hnědé omáčce s hřebíčkem foto: Tiskárna

Hovězí líčka v hnědé omáčce s hřebíčkem

  • 1 kg hovězích líček
  • 50 g špeku
  • 70 g cibule 
  • 50 g celeru
  • 50 g mrkve
  • 50 g petržele
  • 50 g másla
  • 30 g hladké mouky 
  • citron
  • 3 ks bobkového listu
  • 5 kuliček černého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 3 řebíčky 
  • sušený zázvor 
  • sůl 
  • pepř
  • cukr

Očištěná hovězí líčka opečeme na másle se špekem nakrájeným na kostičky, vyjmeme a ve výpeku orestujeme kořenovou zeleninu nakrájenou na kostky a cibuli, přidáme koření a sůl, podlijeme hovězím vývarem a dusíme společně s trochou cukru a šťávou z poloviny citronu. Ze zbylého másla a hladké mouky si připravíme tmavší jíšku a zahustíme jí omáčku ze které jsme před tím vyjmuli do měkka dušená líčka. 

Omáčku ještě na závěr dochutíme solí, cukrem a citrónovou šťávou. Omáčka by měla mít příjemnou sladkokyselou chuť. Jako přílohu můžeme zvolit krupicové noky, různé druhy pyré anebo vařené či pečené brambory.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.