Hovězí líčka v hnědé omáčce s hřebíčkem
- 1 kg hovězích líček
- 50 g špeku
- 70 g cibule
- 50 g celeru
- 50 g mrkve
- 50 g petržele
- 50 g másla
- 30 g hladké mouky
- citron
- 3 ks bobkového listu
- 5 kuliček černého pepře
- 3 kuličky nového koření
- 3 řebíčky
- sušený zázvor
- sůl
- pepř
- cukr
Očištěná hovězí líčka opečeme na másle se špekem nakrájeným na kostičky, vyjmeme a ve výpeku orestujeme kořenovou zeleninu nakrájenou na kostky a cibuli, přidáme koření a sůl, podlijeme hovězím vývarem a dusíme společně s trochou cukru a šťávou z poloviny citronu. Ze zbylého másla a hladké mouky si připravíme tmavší jíšku a zahustíme jí omáčku ze které jsme před tím vyjmuli do měkka dušená líčka.
Omáčku ještě na závěr dochutíme solí, cukrem a citrónovou šťávou. Omáčka by měla mít příjemnou sladkokyselou chuť. Jako přílohu můžeme zvolit krupicové noky, různé druhy pyré anebo vařené či pečené brambory.