Lidovky.cz

Učte se od mistra. Připravte si italské dýňové rizoto

Jídlo

  5:34
Od koho jiného se naučit, jak připravit pravé italské rizoto či těstoviny, než od Itala? Nechce se vám trávit v kuchyni při přípravě večeře příliš mnoho času? Zkuste chutné a přitom na přípravu nenáročné italské pokrmy. Server Lidovky.cz připravit seriál videoreceptů, díky kterým bude příprava italského jídla hračka.

Dýňové rizoto s gorgonzolou (Risotto alla zucca e gorgonzola)

  • 100 rýže carnaroli
  • máslová dýně (cca 100 g)
  • 0,05 l bélého vína
  • 1 šalotka
  • zeleninový vývar
  • 100 g gorgonzoly
  • sůl, pepř
  • máslo
  • strouhaný parmezán
  • olivový olej

Postup: Do pánve s trochou olivového oleje přidáme šalotku nakrájenou na kostičky velikosti rýže a restujeme, dokud nechytne trochu barvu. Pak přidáme rýži a restujeme. Přilijeme bílé víno a počkáme, dokud se z něj nevypaří alkohol. Přidáme zeleninový vývar a rýži vaříme. Zatím si připravíme dýni, kterou nakrájíme na kostičky a po 5 minutách přidáme k rýži. Společně vaříme asi 15 minut, dokud nebude rýže al dente.

Odebereme z plamene, osolíme a opepříme. Nakonec do pánve s rizotem přidáme máslo a gorgonzolu a 2 minuty mícháme, než se suroviny rozpustí. Získáme tak perfektní krémové rizoto. Ihned servírujeme a podle chuti dochutíme navrch čerstvým pepřem.

Kdo pro vás vaří?

Kuchař Alberto Vitale je sous chef italské restaurace Casa De Carli a pravou rukou mistra italské gastronomie Mattea De Carli, jehož restauraci pravidelně doporučuje Michelinský průvodce. Kromě angažmá v italské restauraci pomáhá kuchař dohlížet na kvalitu kuchyně i v dalších restauracích italského mistra jako Maso je maso nebo Ryba je ryba. Vitale pochází z italského města Manerbio v Brescii, kde začínal v rodinné firmě s rybami Bagnolo Mella. Mezi jeho předchozí působiště patří řada italských restaurací včetně michelinské L´Officina.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.