Pečená polární treska s květákovým pyré, tapiokovými perlami, křupavým merlíkem a omáčkou beurre blanc se srdcovkami
- 4 porce tresky
- 2 lžíce přepuštěné máslo
- sůl, pepř
- tymián
- citrón
- 4 stroužky česneku
- ¼ květák
- 200 ml smetany
- 50 g tapioky
- 50g merlíku
- 200 ml bílého vína
- 3 ks šalotky
- 2 dcl oleje
Tresku osolíme a opepříme, pak opečeme na přepuštěném másle nejprve kůží dolů. Pak dáme spolu s česnekem, máslem a tymiánem dopéct do trouby na 180C cca 7- 8min. Tapioku uvaříme doměkka.
Merlík uvaříme doměkka, dáme usušit do sušičky na ovoce a následně smažíme v rozpáleném oleji. Růžičky květáku dáme vařit do smetany, rozmixujeme dohladka, dochutíme a přidáme uvařenou tapioku.
Nakrájenou šalotku svaříme s vínem na 1/5 původního objemu, přidáme smetanu a vmícháme kostky másla. Procedíme, dochutíme a přidáme srdcovky, které krátce povaříme, až se otevřou.