Lidovky.cz

Kopřivy v kuchyni. Připravte z nich jarní polévku

Jídlo

  4:19
Veganská polévka s detoxikačním účinkem, vhodná pro všechny metabolické typy. Pastinák a kopřiva se skvěle doplňují a tvoří zajímavou chuťovou kombinaci. Kopřivová polévka je skvělou jarní variantou, jak doplnit železo a kyselinu listovou. Pro polévku doporučuji mladé kopřivy. Tato polévka je ukázkou toho, jak lze skvěle využít zahradní plevel.

Kopřivová polévka foto: Dej tělu šanci

Kopřivová polévka

Oheň: 

  • ½ lžičky kurkumy

Země

  • 4 velké pastináky
  • 2 hrsti spařených kopřiv
  • 200 ml hustého domácího kokosového mléka
  • 1 + 2 lžíce přepuštěného másla

Kov:

  • 2 stroužky česneku
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • kousek muškátového oříšku

Voda:

  • 2 kostky bio zeleninového bujónu
  • nerafinovaná sůl
  • 1,5 l vody

Dřevo

  • ½ citrónu

Postup: Do zahřátého hrnce přidáme 1 lžíci přepuštěného másla. Pastináky oloupeme, omyjeme, nakrájíme na větší kusy, dáme do hrnce a restujeme. Přistrouháme zázvor a česnek. Zalijeme vodou a přidáme 2 kostky bio bujónu. Necháme probublávat, až je zelenina měkká. Poté přikápneme trochu šťávy z citrónu. Přisypeme kurkumu. Přidáme spařené a nakrájené listy kopřivy (po spaření je přelijte studenou vodou). Necháme 5 minut probublávat. Přilijeme kokosové mléko a přidáme 2 lžíce přepuštěného másla. Rozmixujeme na hladký krém. Dochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem a dosolíme.

KOPŘIVA DVOUDOMÁ

  •  je hojně rozšířena po celém území republiky bez ohledu na výšková pásma
  • jde o velmi léčivou divokou bylinu
  • obsahuje chlorofyl, betakaroten, vitamín C, fl avonoidy, vitamín B2 a minerály
  • v léčitelství se využívá kořen, listy i květy
  • z kořene se vyrábí tinktura pro růst vlasů
  • díky vysokému obsahu železa je vhodná při chudokrevnosti
  • čaj z listů kopřivy čistí krev a detoxikuje játra
  • listy kopřivy můžeme použít do polévek nebo místo špenátu
Autor:
Témata: polévka, Kopřiva
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.