Kopřivová polévka
Oheň:
- ½ lžičky kurkumy
Země
- 4 velké pastináky
- 2 hrsti spařených kopřiv
- 200 ml hustého domácího kokosového mléka
- 1 + 2 lžíce přepuštěného másla
Kov:
- 2 stroužky česneku
- 2 cm čerstvého zázvoru
- kousek muškátového oříšku
Voda:
- 2 kostky bio zeleninového bujónu
- nerafinovaná sůl
- 1,5 l vody
Dřevo
- ½ citrónu
Postup: Do zahřátého hrnce přidáme 1 lžíci přepuštěného másla. Pastináky oloupeme, omyjeme, nakrájíme na větší kusy, dáme do hrnce a restujeme. Přistrouháme zázvor a česnek. Zalijeme vodou a přidáme 2 kostky bio bujónu. Necháme probublávat, až je zelenina měkká. Poté přikápneme trochu šťávy z citrónu. Přisypeme kurkumu. Přidáme spařené a nakrájené listy kopřivy (po spaření je přelijte studenou vodou). Necháme 5 minut probublávat. Přilijeme kokosové mléko a přidáme 2 lžíce přepuštěného másla. Rozmixujeme na hladký krém. Dochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem a dosolíme.
KOPŘIVA DVOUDOMÁ
|