Zeleninový salát s marinovaným tempehem
Veganský salát, vhodný především pro pomalé spalovače (sacharidové typy) a smíšené metabolické typy. Mohou ho vyzkoušet i rychlí spalovači, zda je dostatečně zasytí.
Oheň:
- 2 hrsti rukoly
- 1 lžička mleté červené nepálivé papriky
Země:
- 2 hrsti polníčku (nebo baby špenátu)
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 200 g bio přírodního tempehu
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- ½ lžíce medu nebo panely
Kov
- svazek ředkviček
- 1 lžička dijonské hořčice
- barevný pepř z mlýnku
Voda:
- nerafinovaná sůl
Dřevo:
- hrstka třešňových rajčátek
- šťáva z citrónu
Postup: Zeleninu dobře omyjeme a rukolu s polníčkem propláchneme. Papriky nakrájíme na proužky, rajčátka rozkrájíme na půlky, ředkvičky na plátky. Do mísy vsypeme rukolu a polníček a přidáme nakrájenou zeleninu. Vše promícháme.
Příprava dresinku: Do dvou misek připravíme stejnou marinádu. Nejprve nalijeme olivový olej, poté přidáme dijonskou hořčici, citrón a med. Dochutíme solí a pepřem. Marinádu promícháme a jemně rozšleháme vidličkou. Pro tempeh použijeme o něco méně oleje, aby byla marináda hustější.
Příprava tempehu:
Tempeh nakrájíme na ½ cm široké nudličky a posypeme červenou paprikou. Přidáme do připravené marinády a necháme půl hodiny marinovat. Poté jej orestujeme na pánvi na olivovém oleji do křupava. Mezitím promícháme salát s dresinkem a poté servírujeme s křupavým teplým tempehem.