Lidovky.cz

Medvědí česnek na stůl. Vyzkoušejte polévku s drcenou brioškou podle šéfkuchaře

Jídlo

  6:56
Sezona medvědího česneku je tu. Lužní lesy se zazelenaly prvním zeleným lupením, které nám země po zimě posílá. Jenže co s ním? Zkuste třeba polévku podle šéfkuchaře restaurace La Veranda Radka Davida.

Krém z divokého česneku a drcená brioška foto: La Veranda

Krém z divokého česneku a drcená brioška

Krém z medvědího česneku

  • 50 g másla
  • 100 g cibule nakrájené na kostičky
  • 30 g hladké mouky 
  • 5 g česnek nakrájený na plátky
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 150 g smetany 33 %
  • 30 - 50 g medvědího česneku

Na másle zpěňte cibulku nakrájenou na kostičky. Pak přidejte česnek nakrájený na plátky, lehce zpěňte, přidejte mouku, zarestujte a zalijte vývarem a metlou prošlehejte. Provařte 20 minut, přidejte smetanu a ještě 5 minut vařte. Osolte a nalijte do mixéru a do něj dejte medvědí česnek a rozmixujte. Přeceďte přes jemné síto.

  • 10 stroužků česneku
  • 100 g klarifikované máslo

Česneky pomalu uvařte v klarifikovaném másle do měkka. Máslo vyceďte.

  • 50 g brioška
  • 30 g máslo

Briošku lehce rozdrťte a na rozpuštěném másle orestujte dozlatova.

  • 5 ks vejce

Vejce dejte do vody a vařte 60 minut při 63 °C, nebo si doma udělejte klasické pošírované nebo 5 minutové vejce vařené ve fresh folii. Do talíře dejte briošku, na ni vejce, okolo konfitované česneky a nalijte okolo polévku, kterou můžete před podáváním nadlehčit promixováním ponorným mixérem.

Krém z divokého česneku a drcená brioška
Krém z divokého česneku a drcená brioška
Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.