Lidovky.cz

Netradiční spojení chutí. Vyzkoušejte cuketové makovníky

Jídlo

  5:04
Jako malá jsem milovala všechno, co obsahovalo mák. Mohla jsem ho v jakémkoli množství. Tahle obliba se postupem času vytratila, ale já včera dostala neuvěřitelnou chuť si ji připomenout. A protože se výsledek myslím opravdu povedl, tady máte recept. Doufám, že i vám připomene šťastné chvíle z dětství.

Cuketové makovníky foto: Lucie Grusová

Cuketové makovníky

6 porcí

TĚSTO

  • 200 g oloupané cukety
  • 2 vejce
  • 100 g mandlové mouky
  • 75 g mletého máku
  • 40 g sladidla podle vašeho stravovacího stylu
  • 5 g prášku do pečiva (bez lepku a fosfátů)

KRÉM

  • 40 g krémového smetanového sýru (Goldessa, Philadelphia aj.)
  • 40 g másla
  • 10 g sladidla podle vašeho stravovacího stylu
  • půl vanilkového lusku

Postup přípravy: Vyndejte si z lednice máslo a nechte ho povolit. Nepoužívejte mikrovlnku nebo plotýnku. Potřebujeme, aby máslo změklo, ale nebylo teplé. Oloupanou cuketu nakrájejte na kostky a ty rozmixujte dohladka s vejci a zvoleným sladidlem. Nepospíchejte, dejte tomu čas, ať je směs co nejvíc nadýchaná. Smíchejte mandlovou mouku, rozemletý mák a prášek na pečení.

Mák (ilustrační foto)

Sypké suroviny přidejte do cuketové směsi a jemně ručně vypracujte v řídké těsto. Nepoužívejte mixér, ať nezničíte nadýchanost cuketové směsi. Připraveným těstem naplňte formy na mini bábovky nebo muffiny a dejte je péct na 25-30 minut do trouby předem vyhřáté na 180 °C.

Zatímco se dortíky pečou, připravte si krém. Rozměklé máslo pečlivě smíchejte s krémovým sýrem, zvoleným sladidlem a zrníčka z vanilkového lusku. Vše promíchejte do dokonale hladkého krému. Ten pak dejte do lednice vychladit.

Upečené dortíky vyndejte z trouby, nechte chvíli vychladnout a pak je vyjměte z formiček. Jakmile mají bábovičky pokojovou teplotu, ozdobte je vychlazeným krémem a podávejte. Pokud nemáte vhodné formičky na muffiny či mini dortíky, můžete těsto vylít do koláčové formy nebo na plech vyložený pečícím papírem. Dobu pečení upravte podle výšky korpusu (dokud těsto nezačne zlátnout).

Lucie Grusová o sobě

Vaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách.

Lucie Grusová
Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.