Lidovky.cz

Plněné masové taštičky z dýně a květáku

Jídlo

  5:13
Občas dostanu „skvělý" nápad na nový recept, ale výsledek značně pokulhává za původní představou. Jindy se mi mihne hlavou něco, čemu ani sama moc nevěřím, že by mohlo fungovat, a ejhle! Vznikne z toho jedno z nejlepších jídel. Taštičky velmi dobře drží pohromadě, chutnají skvěle teplé i studené. Proto se hodí nejen jako hlavní jídlo, ale třeba i jako předem připravená snídaně či jídlo zabalené s sebou na cesty.

Plněné masové taštičky z dýně a květáku foto: Lucie Grusová

Plněné masové taštičky z dýně a květáku

4 porce

  • 500 g dýně hokkaido nebo máslové
  • 500 g květáku
  • sůl
  • 15 g ghee, sádla nebo olivového oleje
  • 50 g cibule
  • 50 g čerstvé papriky
  • 300 g mletého hovězího masa
  • 5 g česneku
  • 5 g mletého římského kmínu
  • 5 g uzené papriky
  • pepř
  • 50 g rajčatového protlaku
  • 50 g krémového sýru (Goldessa, Philadelphia aj.)
  • 150 g strouhaného čedaru
  • volitelně rajčata, šalotka, avokádo, majonéza nebo zakysaná smetana, jalapeňo, čerstvý koriandr

Postup přípravy: Dýni zbavenou semínek (hokkaido jen omyjte, máslovou oloupejte) nastrouhejte najemno. Květák rozdrťte na malá zrníčka (menší než u květákové rýže). Zeleninu smíchejte se solí a nechte odpočinout. Mezitím si v pánvi na tuku opečte dorůžova nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte na malinké kostičky nakrájenou papriku a nechte za častého míchání pár minut restovat.

Lucie Grusová o sobě

Vaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách.

Lucie Grusová

Do pánve přidejte maso a pomocí vařečky ho rozdrobte nadrobno, aby se nespeklo do hrudek. Maso osolte a nechte pustit šťávu. Tu vypečte. Přidejte rozdrcený česnek a nechte ho chvíli rozvonět. Směs zasypte kořením a za stálého míchání ho krátce osmahněte.

Přidejte rajčatový protlak a vše dobře promíchejte. Vypněte plotýnku a do masové směsi vmíchejte krémový sýr.

Odpočinutou zeleninu opravdu pečlivě (a tady myslím opravdu hooooodně) vymačkejte v čisté bavlněné utěrce či netkané textilii. Z původní gramáže by vám měla zbýt cca polovina sušší směsi. Tu promíchejte s vejci a 100 g najemno nastrouhaného čedaru.

Z pečícího papíru si odstřihněte menší obdélník. Ze 70 g zeleninové směsi na něm pomocí rukou vytvořte oválnou tenčí placku. Na jednu její polovinu umístěte cca 40 g masové směsi a pomocí ohnutí papíru přes ní překlopte druhou polovinu placky.

Vznikne vám taštička, kterou po okrajích spojte prsty. Opatrně ji přesuňte na plech vyložený pečícím papírem. Takto vytvořené plněné taštičky vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte 30 minut. Pak je posypte 50 g nastrouhaného čedaru a pečte ještě dalších 10 minut.

Upečené taštičky můžete podávat teplé i studené. Chutnají skvěle i samotné, ale já je doplnila rajčatovým salátem (nadrobno nakrájená rajčata jsem osolila, vymačkala z nich přebytečnou šťávu, přidala pepř, trošku citrónové šťávy a nadrobno nakrájenou šalotku), avokádovou salsou (avokádo rozmačkané s troškou majonézy nebo zakysané smetany, solí, pepřem a troškou vody), nakrájenými jalapeňo papričkami a lístky čerstvého koriandru.

Kdo nemá rád římský kmín, může masovou směs ochutit třeba oreganem či bazalkou a vynechat uzenou papriku. Čedar bych pak zkusila nahradit menším množstvím parmazánu.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.