Lidovky.cz

Slow coffee. Špatná pověst francouzské kávy se vylepšuje

Jídlo

  5:54
Dát si kávu na terase kavárny v Paříži patří k turistickým zážitkům, přestože tento nápoj nemá většinou dobrou pověst. To se ale postupně mění v souvislosti s upřednostňováním lokálních produktů a módou slow coffee. V Paříži, ale i v dalších velkých městech, jako je například Bordeaux, prudce vzrostl počet obchodů s kávou a prodej kávomlýnků. Spotřebitelé znovu objevují „jemné“ metody vynalezené ve Francii, na něž lidé vlivem italského espresa zapomněli.

Káva - ilustrační foto: Shutterstock

„Děje se cosi úžasného: spotřebitelé vědí, že se dnes dá pít kvalitní káva, a to na různý způsob, v různých chvílích a v různých podobách,“ řekl agentuře AFP historik a autor knihy Café Hippolyte Courty.

Francie nedávno poprvé uspořádala salon zasvěcený kávě, se soutěží barmanů a s degustacemi různých druhů kávy či koktejlů na bázi kávy doplněné produkty cukrářského mistra Pierra Hermého.

Nejdražší káva na světě i nejdelší železniční tunel. Znáte 7 švýcarských unikátů?

Brazilská producentka kávy Daniela Capuanová mluví o „neuvěřitelné změně“. „Před sedmi lety, když jsem přišla do Paříže, bylo espreso v bistrech spíše špatné. Nyní šéfkuchaři objevují produkt, s nímž se může pracovat a který může mít lokální charakteristiky, stejně jako víno nebo sýr,“ zdůrazňuje.

Francouzi spotřebují téměř polovinu kávy v kapslích, ale tento trh stagnuje, upozorňuje David Serruys, který stojí v čele sektoru kávy ve Francii. „Pozorujeme naopak obrovský vzestup robotů na mletí kávy, v prvních čtyřech měsících letošního roku to bylo o 55 procent,“ dodává. Podle Courtyho jsou kapsle věcí minulosti: je z nich více než 40 000 tun odpadu ročně.

Francouzi vynalezli mnoho přístrojů na přípravu kávy, jako je například kávovar s pístem nazývaný ve světě frenchpress, nebo bavlněný filtr, který se zase hodně využíval ve Střední Americe. Vakuový kávovar, považovaný za japonský vynález, byl sestrojen ve Francii počátkem 19. století, dodává Courty.

Káva - ilustrační foto.

Doporučuje měnit chuť a sílu kávy podle příležitostí. „Brazilská káva, která má mimořádně čokoládovou chuť, vyhovuje dokonale jitru, a to filtrovaná nebo jako espreso. V dopolední přestávce na kávu je třeba něco dynamičtějšího: etiopská či panamská káva. Večer se hodí bourbon pointu z (ostrova) Réunionu, který má výraznou chuť a aroma,“ říká Courty.

„Káva je rovněž novou tendencí v mixování nápojů,“ říká Victor Delpierre, který si vydobyl uznání za svůj koktejl z kávy, koňaku a sirupu z tabáku. „Pracuji s tekutinami, abych překročil hranice chuti a vytvořil nové spojení vůní. Káva může přidat na intenzitě, kyselosti či v květinových tónech,“ vysvětluje. Tento expert na vynikající koktejly dokonce navrhuje spojit kávu a šampaňské jako aperitiv v luxusních restauracích.

Filtrovaná je dražší

Ve prospěch dobré kávy hraje i tendence konzumace potravin šetrných k přírodě. Dovozce kávy Alexandre Bellangé uvádí, že chtěl před šesti lety vyjít vstříc producentům kávy v Etiopii. „Je tady starobylé, zdravé zemědělství, protože tu nemají přístup k chemickým výrobkům,“ vysvětluje. „Dělají kávu v lese, kombinují různé druhy stromů. Myslí si, že jsou zaostalí, ale zatím jsou daleko vpředu. My se k těmto modelům zemědělství teď vracíme,“ říká.

Tento návrat k rituálu filtrované kávy, která je rovněž dražší, nejprve přesvědčil mladé lidi z měst, populaci, která miluje myšlenku vyrábět si vlastní potraviny. „Nepěstují si vlastní jablka, ale dělají si svou kávu,“ uvádí historik Christian Grataloup.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.