Lidovky.cz

Jak na ratatouille s lilkem a cuketou?

Jídlo

  5:15
Cukety se – na rozdíl od lilku – obejdou bez tepelné úpravy: dokud jsou mladé, chutnají trochu jako okurka či mladá kedlubna. Stačí je tak (neloupané) nakrájet a přidat do salátu. A nebo vyzkoušejte recept na francouzský pokrm ratatouille.

Ratatouille foto: Shutterstock

Ratatouille

  • 2 velké lilky
  • 4 malé cukety
  • 2 červené nebo žluté papriky
  • 4 velká rajčata
  • 1 velkou červenou cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • olivový olej
  • provensálské koření či čerstvé bylinky (rozmarýn, saturejka, tymián, oregano, levandule, šalvěj ap.)
  • sůl, pepř, popřípadně citronová
  • šťáva a čerstvá bazalka

Zeleninu očistíme, lilky a cukety nakrájíme na půlkolečka, papriky na proužky, rajčata a česnek na plátky, cibuli na tenké měsíčky.

Cukety a spol. na tisíc způsobů. Pestrá rodina tykví patří mezi nejoblíbenější prázdninovou zeleninu

Ve velké pánvi si rozehřejeme dvě lžíce oleje a nejprve na něm dozlatova opečeme lilek. Děrovanou lžící jej vyjmeme, do pánve přidáme trochu oleje a postupně na něm opečeme cukety. Opět je vyjmeme a totéž zopakujeme s paprikami. Zelenina by se měla opékat zprudka, jen aby zvláčněla, ale neztratila barvu.

Cibuli osmahneme dosklovita, přidáme česnek, koření a rajčata. Potom do pánve vrátíme veškerou opečenou zeleninu, osolíme ji a opepříme, zamícháme a ještě asi pět minut společně dusíme. Na závěr můžeme směs dochutit trochou citronové šťávy nebo čerstvé bazalky. Podáváme například s křupavou bagetou nebo jako přílohu.

Autor:
Témata: Recepty, Lilek, cuketa, pánev
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.