Lidovky.cz

První restaurace v Česku začala nabízet patnáctichodové menu

Jídlo

  11:45
PRAHA - První restaurace v Česku, kterou letos ocenil i prestižní průvodce Michelin, začala nabízet patnáctichodové menu. Početnými chody chce šéfkuchař pražské restaurace Levitate Christian Duy Chu poskytnout svým zákazníkům ještě větší gastronomický zážitek z degustace kvalitních jídel a bezchybného servisu.

Esence lesa foto: Levitate

„V českých restauracích zatím nikdo nenabízel patnáct plnohodnotných chodů. Tímto konceptem nahrazujeme pěti a osmichodové degustační menu. Naší ambicí je, aby zákazník, který navštíví Levitate, měl skvělý pocit nejen v žaludku, ale i v hlavě a srdci. Aby měl zážitek na celý život,“ vysvětlil záměr restaurace její majitel a šéfkuchař Christian Chu.

Pohled z kuchyně do restaurace
Jelení hřbet s popelem, čerstvý lanýž a lanýžová omáčka

Patnáctichodové menu restaurace je složeno ze tří částí – flora, aqua a fauna. Menu obsahuje do detailu propracované pokrmy ze zeleniny, ovoce, ryb a mas. Mezi nejvyhledávanější pokrmy patří topinambur s podmáslím, sumec s pórkovou omáčkou nebo jelení hřbet s omáčkou z lanýžů. Velké oblibě se mezi zákazníky těší také dezert foie gras s medovinou.

CHRISTIAN DUY CHU

Christian je vietnamský šéfkuchař a majitel pražské finediningové restaurace Levitate, jejíž kuchyň čerpá z asijských kořenů a střídmého nordického přístupu k surovinám. Christian se narodil v Hòa Bình ve Vietnamu a od roku 2002 žije v České republice, kde získal i místní občanství.

Hlavní myšlenkou konceptu je respekt k přírodě a co největší využívání lokálních surovin. Právě fúze těchto dvou kuchyní mu umožňuje objevovat nové možnosti a příležitosti ke zdokonalení. Svět asijské kuchyně utváří v Česku přes osm let a jeho fúze asijské gastronomie se severskou patří mezi jedinečné. V minulosti vietnamský šéfkuchař působil v restauracích SaSaZu, SOHO nebo Mandarin Oriental a gastronomii se věnuje od svých čtrnácti let. Při tvorbě vlastních pokrmů ho baví pracovat s neznámými suroviny z přírody.

Šéfkuchař a majitel Christian Duy Chu

Z více než osmi chodů, konkrétně z deseti, si můžete vybrat například i v restauraci Field šéfkuchaře Radka Kašpárka, oceněné jednou michelinskou hvězdou, anebo v olomoucké Entrée šéfkuchaře Přemka Forejta. V boleslavské MG restauraci, kde kuchyni šéfuje Miroslav Grusz, si můžete dát chodů jedenáct. 

V Levitate, stejně jako v La Degustation Bohême Bourgeoise, ale najdete menu pouze jedno. Zmíněná La Degustation nabízí chodů osm. Koncept vícero chodů je značně rozšířen hlavně v severských zemích nebo ve Španělsku a Japonsku.

„Koncepty s více chody fungují velmi dobře mezi českou a samozřejmě i zahraniční klientelou. Sám se na patnáctichodové menu těším a přijdu ho do Levitate ochutnat,“ potvrdil šéfkuchař pražské restaurace Field Radek Kašpárek.

Novým konceptem se Christian Chu inspiroval v japonské gastronomii, v tzv. omakase (výběr šéfkuchaře), kde výběr jednotlivých chodů a pokrmů nechávají zákazníci v rukách šéfkuchaře. Na oplátku jim jsou servírovány sezónní pokrmy z nejlepších dostupných surovin.

Patnáctichodové menu

Za dvou až tříhodinový degustační zážitek zaplatí zákazník v restauraci 2800 korun bez párovaných světových nebo českých vín.

Objednat si ve finediningové restauraci více než pět nebo osm chodů není ve světě nic neobvyklého nebo nového, například ve slavné restauraci oceněné třemi michelinskými hvězdami El Bulli na Costa Brava nabízeli dokonce až padesát chodů. V třemi hvězdami oceněné restauraci Maaemo v norském Oslu, kterou mladý šéfkuchař nedávno studijně navštívil, nabízí chodů jednadvacet.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.