Lidovky.cz

Podzim patří dýni. Vyzkoušejte masové koule s dýňovou omáčkou

Jídlo

  5:19
Zkoušeli jste někdy dýňovou omáčku? Jestli ne, je na čase, s masovými koulemi je to lahůdka, které neodolá nikdo.

Masové koule s dýňovou omáčkou foto: Jíme zdravě po celý rok

Masové koule s dýňovou omáčkou

Na omáčku:

  • 400 g krájených rajčat z plechovky
  • 300 g dýňového pyré
  • 300 ml kokosového mléka
  • 1 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžičky chilli vloček
  • sůl
  • pepř

Na kuličky:

  • 700 g mletého krůtího masa
  • 100 g ovesných vloček
  • 2 menší bílé cibule
  • 1 lžíce sušeného rozmarýnu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř

Nejprve si připravte omáčku. V hrnci smíchejte dýňové pyré spolu s krájenými rajčaty, kokosovým mlékem, kmínem, chilli vločkami, špetkou soli a špetkou pepře. Vše povařte na mírném plameni 7 minut. Poté hrnec odstavte, jeho obsah rozmixujte dohladka tyčovým mixérem, hrnec přiklopte pokličkou a dejte zatím stranou.

Dýňové pyré

Pro přípravu dyňového pyré upečte nebo uvařte doměkka 1 očištěnou dýni hokkaido (případně oloupanou máslovou dýni) a následně ji rozmixujte na hladké pyré.

Nyní si připravte si masové koule. Cibuli nakrájejte nadrobno, vložte ji do větší mísy a přidejte k ní krůtí maso, vločky, rozmarýn, špetku soli a špetku pepře. Rukama vypracujte těsto, ze kterého tvarujte kuličky.

V pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje a kuličky na něm opékejte ze všech stran cca 20 minut na mírném plameni. Ještě před podáváním vyzkoušejte, zda jsou kuličky dostatečně propečené: jednu kuličku rozkrojte a přesvědčte se, že není uprostřed narůžovělá. Hotové kuličky pak podávejte s připravenou dýňovou omáčkou a libovolnou přílohou – nám k omáčce nejvíce chutná celozrnná rýže nebo celozrnné těstoviny.

Recept pochází z kuchařky Jíme zdravě po celý rok. 

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.