Lidovky.cz

Jídlo

Jednoduchá večeře? Zkuste těstoviny s dýňovou omáčkou

Těstoviny s dýňovou omáčkou foto: Jíme zdravě po celý rok

Recept
Dýně obsahují neuvěřitelné množství látek, které lidskému organismu prospívají. Obsahují například provitamin A, vitaminy skupiny B, vápník, draslík, hořčík, železo, zinek a fosfor. Na podzim bychom je tedy do jídelníčku měli zařadit. Zkuste si připravit jednoduchou omáčku k těstovinám.
  5:39

Těstoviny s dýňovou omáčkou

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 menší máslová dýně (cca 650 g)
  • 250 ml rýžové smetany
  • 1 lžíce čerstvé šalvěje
  • 500 g bezlepkových tagliatelle (nebo jiných těstovin) v suchém stavu
  • 30 g dýňových semínek k podávání
  • 40 g strouhaného parmazánu k podávání
  • sůl
  • pepř

Těstoviny uvařte v osolené vodě doměkka. Potřebné množství vody i přesnou dobu vaření se dozvíte z obalu – bezlepkové těstoviny se vaří zhruba 8–10 minut.

Máslovou dýni oloupejte, vydlabejte a nakrájejte ji na kostky. Cibuli nakrájejte najemno a česnek nakrájejte na plátky. V hrnci rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a osmahněte na něm cibuli (2 minuty na mírném plameni). Přidejte česnek a nakrájenou dýni a vše společně opékejte 3 minuty. Následně obsah hrnce podlijte 400 ml vody, přiklopte pokličkou a vařte 30 minut do změknutí dýně.

Po uvedené době do hrnce přilijte rýžovou smetanu, dochuťte solí a pepřem a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Do hrnce přidejte uvařené těstoviny a lístky šalvěje a zamíchejte. Těstoviny s omáčkou rozdělte na 6 porcí, každou porci posypejte dýňovými semínky a strouhaným parmazánem a podávejte.

Recept pochází z kuchařky Jíme zdravě po celý rok. 

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.