Těstoviny s dýňovou omáčkou
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 červená cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 menší máslová dýně (cca 650 g)
- 250 ml rýžové smetany
- 1 lžíce čerstvé šalvěje
- 500 g bezlepkových tagliatelle (nebo jiných těstovin) v suchém stavu
- 30 g dýňových semínek k podávání
- 40 g strouhaného parmazánu k podávání
- sůl
- pepř
Těstoviny uvařte v osolené vodě doměkka. Potřebné množství vody i přesnou dobu vaření se dozvíte z obalu – bezlepkové těstoviny se vaří zhruba 8–10 minut.
Máslovou dýni oloupejte, vydlabejte a nakrájejte ji na kostky. Cibuli nakrájejte najemno a česnek nakrájejte na plátky. V hrnci rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a osmahněte na něm cibuli (2 minuty na mírném plameni). Přidejte česnek a nakrájenou dýni a vše společně opékejte 3 minuty. Následně obsah hrnce podlijte 400 ml vody, přiklopte pokličkou a vařte 30 minut do změknutí dýně.
Po uvedené době do hrnce přilijte rýžovou smetanu, dochuťte solí a pepřem a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Do hrnce přidejte uvařené těstoviny a lístky šalvěje a zamíchejte. Těstoviny s omáčkou rozdělte na 6 porcí, každou porci posypejte dýňovými semínky a strouhaným parmazánem a podávejte.
Recept pochází z kuchařky Jíme zdravě po celý rok.