Lidovky.cz

Jídlo

Krémová rybí polévka a kroketa s uzenou treskou podle šéfkuchaře

Krémová rybí polévka a kroketa s uzenou treskou podle šéfkuchaře foto: V Zátiší

Pakliže vám kapří polévka nechutná, máte mnoho variant, ze který si na štědrovečerní stůl můžete vybrat. Zkuste třeba připravit smetanovou rybí polévku s koketou z uzené tresky podle receptu Igora Chramce, šéfkuchaře restaurace V Zátiší.
  6:34

Krémová rybí polévka a kroketa s uzenou treskou

  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • ½ řapíkatého celeru
  • ½ pórku
  •  divoké koření
  • kmín
  • tymián
  • 70 g mouky
  • 100 ml bílého vína
  • 50 ml Pastis,
  • 1000 ml rybího vývaru
  • 200 ml smetany
  •  100ml plnotučného mléka
  • citronová šťáva
  • sůl

Kořenovou zeleninu si na pánvi zarestujeme zruba 10-15 minut, přidáme koření a tyián. Zaprášíme moukou. Pomalu opékáme zhruba 5 minut a zalejeme bílým vínem a Pastisem. Zlehka zredukujeme a přilieme rybí vývar. Povaříme dalších 15 minut a přilejeme smetanu a mléko. Dosolíme, naposledy provaříme a přecedíme přese jemné síto. Před podáváním zakápneme citronovou šťávou.

Kroketa:

  • 25 g másla
  • 25 g mouky
  • 250 ml mléka
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 čl dijon hořčice
  • kůra a šťáva z ½ citronu
  • 100g uzené tresky
  • trojobal
  • sůl

Z másla , mouky, mléka a muškátového oříšku si uvaříme bešamel. Do nej pak za tepla přídáme dijonskou hořčici, kůru a šťávu z půlky citronu a nakonec na menší kostičky nakrájenou uzenou tresku. Studenou směsí potom naplníme cukrařský pytlík, z ktorého tvarujeme krokety. Ty pak před obalováním lehce podmrazíme, aby drželi tvar. Nakonec usmažíme v oleji dozlatova.

Vložka:

  • 1 mrkev
  • 1 řapíkatý celer
  • 1 pórek
  • sůl
  • pepř

Zeleninu si nakrájíme na malé kostičky a zlehka opečeme na oleji tak, aby zelenina zůstala křupavá. Nakonec osolíme a opepříme.

Jaký bramborový salát udělat letos?

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.