Lidovky.cz

Jídlo

Co na talíř na Nový rok? Čočkovou polévku s kari podle šéfkuchaře

Polévka z červené čočky s kari foto: Shutterstock

„Čočkovou vaříme klasicky s uzeným, ale častěji indickou s kari,“ říká šéfkuchař Hynek Vávra z restaurace Hliněná Bašta. A jak na ni? Tady je jeho recept.
  5:15

Čočková polévka

  • 500 g červené čočky
  • 1 dcl oleje
  • 800 g (konzerva) loupaných rajčat
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 50 g zázvoru
  • lžíce mletého římského kmínu
  • 2 lžíce curry madras
  • 1 lžíce červené papriky
  • lžíce garam masala
  • čerstvý koriandr a petržel listovou
  • sůl
  • pepř

Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku, po chvilce přidáme česnek, římský kmín, curry, garam masala a papriku. Restujeme cca další minutu a zalijeme drcenými rajčaty a za míchání přivedeme k varu. Postupně přidáváme vodu do požadovaného množství a vsypeme čočku. Osolíme, opepříme a vaříme do změknutí. Přidáme hodně nasekaného koriandru a petržele, z nastrouhaného zázvoru vymačkáme šťávu rukou, dosolíme dle chuti a můžeme podávat. Dochutit se může i citronem.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.