Lidovky.cz

Jídlo

Mexický masový koláč. Vynechejte mouku, fungujete to skvěle

Mexický masový koláč foto: Lucie Grusová

Recept
Když se řekne koláč, každému (včetně mě) vyskočí v hlavě automaticky představa nějakého moučného korpusu pokrytého sladkou náplní. Dejme tomu jsme ještě ochotní přistoupit na obrázek slaného koláče v podobě quiche nebo pizzy. Co ale jednou udělat koláč z mletého masa a mouku úplně vynechat? Funguje to vážně skvěle!
  5:17

Mexický masový koláč

5 porcí

Masový korpus

  • 500 g mletého masa (mix vepřové a hovězí)
  • 150 g batátů nebo dýně
  • 1 vejce
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 2 lžičky uzené papriky
  • sůl
  • pepř

Náplň

  • 20 sádla
  • 120 g cibule
  • 200 g čerstvé papriky
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 400 g loupaných rajčat
  • 100 g čedaru
  • sůl a pepř

Avokádová salsa

  • 1 menší avokádo
  • podle chuti šťáva z limetky
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a pepř

Podávání

  • 60 g zakysané smetany
  • 80 g cherry rajčat
  • 1 hrst lístků čerstvého koriandru
  • volitelně chilli

Postup přípravy: Smíchejte mleté maso, nastrouhané (oloupané syrové) batáty, vejce, koření, sůl a pepř. Dobře vypracujte, aby se všechny suroviny spojily. 

Lucie Grusová o sobě

Vaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách.

Lucie Grusová

Z masové hmoty vytvořte na plechu vyloženém pečicím papírem tenký základ koláče s mírně zvednutými okraji. Počítejte s tím, že se maso během pečení stáhne, takže se zmenší i průměr koláče a korpus zesílí. Připravený korpus vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 15-20 minut.

Na sádle orestuje dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli. Přisypte na kostičky nakrájenou čerstvou papriku a pár minut opékejte. Až zelenina změkne, přidejte rozdrcený česnek a nechte ho krátce rozvonět. Přisypte koření a za stálého míchání ho pár vteřin restujte.

Do pánve přilijte loupaná rajčata a pomocí vařečky je rozmělněte. Směs vařte za občasného promíchání, dokud nezhoustne. Pak ji ochutnejte a podle potřeby osolte a opepřete. Připravenou zeleninovou směs rozetřete na upečený masový korpus a navrch posypte nastrouhaným čedarem. Vložte do trouby a pečte cca 10 minut na 200 °C.

Avokádová salsa
Avokádo rozřízněte, odstraňte pecku a dužinu vykrojte lžící. Rozmačkejte spolu s utřeným česnekem a dochuťte šťávou z limetky, solí a pepřem.

Podávání
Upečený masový koláč ozdobte avokádovou salsou a zakysanou smetanou. Posypte ho nakrájenými cherry rajčaty a koriandrem. Kdo má rád pikantnější chuť, může přidat i trošku chilli.

Koláč chutná skvěle teplý i studený. Proto ho lze v základní podobě nakrájený na kousky zabalit i s sebou do krabičky, jako jídlo na cesty.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.