Filet pražmy se salátem z pečených paprik, rajčat a fazolí Borlotti
Pražma
- 4 ks pražmy
Marináda na pražmu
- citrónový tymián
- listová petržel
- česnek
- 1 ks citrónu
- olivový olej
- sůl, pepř
Salát z pečených paprik
- 3 ks barevných paprik
- 5 ks rajčat
- 400 g sterilovaných fazolí Borlotti
- 1 ks citrónu
- 100 ml olivového oleje
K podávání
- 2 ks limety
- bylinky na ozdobu
Pražma: ryby očistíme a naporcujeme na filety. Nařízneme ostrým nožem okolo páteře a postupujeme dolů po žebrech, až vznikne filet. Potřeme je marinádou. Na rozpálenou pánev s olivovým olejem položíme ryby kůží dolů, opékáme dvě minuty, otočíme a pečeme další minutu a půl.
Marináda na pražmu: Utřeme česnek, nasekanou listovou petržel, citrónový tymián, sůl a pepř. Vzniklou pastu naředíme dobrým olivovým olejem a zakápneme citrónem.
Salát z pečených paprik: očištěné a napůl rozkrojené papriky s rajčaty pečeme na 180 °C přibližně 10 minut. Po vyjmutí z trouby pekáček přiklopíme, zelenina se zapaří a krásně se sloupne slupka. Upečená oloupaná rajčata a papriky nakrájíme na větší kousky, přidáme italské fazole Borlotti, sůl, pepř, nasekanou listovou petržel, zalijeme olivovým olejem a zakápneme citrónem. Vše promícháme.
Servírování: Filety pražmy pokládáme na paprikový salát s fazolemi. Přidáme půlku limety, kterou jsme před tím opekli na olivovém oleji. Ozdobíme bylinkami podle chuti.
Recept pochází z Velké kuchařky světových kuchyní.