Lidovky.cz

Restaurace Kuchyň jedná s věřiteli o záchranném plánu. Příští týden znovu otvírá

Jídlo

  14:58
Restaurace Kuchyň z gastronomické sítě Ambiente známého restauratéra Tomáše Karpíškan, která nedávno ukončila kvůli pandemii nového koronaviru provoz, se snaží o záchranu.

Kuchařský tým restaurace Kuchyň na Pražském Hradě. „Nemáme ani prostředky na zákonné odstupné pro zaměstnance a nová sezona bude nejdříve příští léto, proto jsme se rozhodli pro insolvenci,“ říká spolumajitel Tomáš Karpíšek. foto: Reprofoto/Facebook: Kuchyň

Výhled z restaurace Kuchyň z řetězce Ambiente, jež leží na Pražském Hradě.
Interiér restaurace Kuchyň na Pražském hradě, která kvůli koronaviru požádala o...

„Právníci specializující se na insolvenční právo nám doporučili využít takzvané ‚covidové‘ moratorium před započetím insolvenčního řízení. Tím získáváme čas potřebný pro jednání s věřiteli a vypracování návrhu na reorganizační plán,” vysvětluje ekonom Ambiente Daniel Kronďák.

Rezervy z léta se rozplynuly v zimě. Kuchyň jsme do insolvence poslat museli, říká restauratér Karpíšek

Čas, který tak majitelé Kuchyně získali, využili k jednání s Národní galerií Praha o podmínkách nájmu a s bankou o odložení splátek úvěru.

„Jsme rádi, že se naskytla tahle možnost, umožňuje nám po uvolnění restrikcí otevřít terasu s výčepem a připravit změny původního konceptu, který na Hrad přiláká Pražany i české turisty a uživí se,” dodává zakladatel Ambiente Tomáš Karpíšek. Příští týden tak může v Kuchyni otevřít pivní terasa a později snad i restaurace.

Ambiente otevřela Kuchyň v Salmovském paláci na Pražském hradě v roce 2018. Jídelní lístek byl inspirován českou šlechtickou kuchyní, o vaření se staral šéfkuchař Marek Janouch.

Zatímco Kuchyň na Hradě byla více méně závislá na turistech, u jiných provozoven sítě Ambiente v centru Prahy tvořili turisté jen zhruba 30 až 40 procent hostů.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.