„Právníci specializující se na insolvenční právo nám doporučili využít takzvané ‚covidové‘ moratorium před započetím insolvenčního řízení. Tím získáváme čas potřebný pro jednání s věřiteli a vypracování návrhu na reorganizační plán,” vysvětluje ekonom Ambiente Daniel Kronďák.
Rezervy z léta se rozplynuly v zimě. Kuchyň jsme do insolvence poslat museli, říká restauratér Karpíšek |
Čas, který tak majitelé Kuchyně získali, využili k jednání s Národní galerií Praha o podmínkách nájmu a s bankou o odložení splátek úvěru.
„Jsme rádi, že se naskytla tahle možnost, umožňuje nám po uvolnění restrikcí otevřít terasu s výčepem a připravit změny původního konceptu, který na Hrad přiláká Pražany i české turisty a uživí se,” dodává zakladatel Ambiente Tomáš Karpíšek. Příští týden tak může v Kuchyni otevřít pivní terasa a později snad i restaurace.
Ambiente otevřela Kuchyň v Salmovském paláci na Pražském hradě v roce 2018. Jídelní lístek byl inspirován českou šlechtickou kuchyní, o vaření se staral šéfkuchař Marek Janouch.
Zatímco Kuchyň na Hradě byla více méně závislá na turistech, u jiných provozoven sítě Ambiente v centru Prahy tvořili turisté jen zhruba 30 až 40 procent hostů.