Domácí čokoláda s kešu, brusinkami a plátky kokosu
6 porcí
- 50 g kakaové hmoty (např. z čokoládovny Troubelice, lze zakoupit v prodejnách se zdravou výživou)
- 50 g kakaového másla (např. z čokoládovny Troubelice, lze zakoupit v prodejnách se zdravou výživou)
- 10 g kokosového oleje
- 10 g medu
- 20 g kešu
- 20 g sušených brusinek (bez přidaného cukru, např. od Alnatura z DM drogerie)
- 10 g kokosových plátků
Postup přípravy: Správně se má čokoláda či kakaová hmota rozpouštět ve vodní lázni, tedy v misce nad horkou vodou. Upřímně, v tomhle jsem tak trochu „lempl“ a čokoládu rozpouštím v pánvi na plotně.
Lucie Grusová o soběVaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách. |
Stačí si jen dobře ohlídat teplotu (bohatě stačí první až druhý stupeň z devíti), stále míchat a čokoláda se krásně rozpustí, aniž by se připálila. Obdobně poslouží i mikrovlnná trouba. Jestli v následujícím kroku použijete ten správný postup, nebo ten „lemplácký“, nechám na vás.
Takže - kakaovou hmotu a máslo si rozpusťte.
Pečlivě vmíchejte zvolené sladidlo (lze samozřejmě úplně vynechat) a kokosový olej. Ten se do čokolády přidává z důvodu jiného, nižšího bodu tání. Kakaová hmota a máslo taje někde okolo 33 °C, oproti kokosovému oleji, který se rozpouští při přibližně 24°C. Proto díky přidanému kokosovému oleji bude výsledná čokoláda lépe tát v ústech. Nesmí se ho ale dát moc, aby se čokoláda nerozpouštěla už v prstech.
Do vhodných formiček (nejlépe silikonových, ze kterých se čokoláda po ztuhnutí nejlépe vyloupne) vložte případně kousky kokosu, kešu ořechů či brusinek, lze ale třeba i trošku mořské soli nebo chilli koření. Zalijte je rozpuštěnou čokoládou a dejte minimálně na 1 hodinu vychladit do lednice. Pak už můžete slastně mlsat.
Pokud doma nemáte žádné vhodné formičky (já používám silikonovou formu na muffinky), klidně to zvládnete i bez nich. Stačí, když necháte čokoládu v pánvi mírně vychladnout do krémové konzistence a pak ji vylijete na plech vyložený pečícím papírem. Posypte ji ořechy, kokosem a brusinkami a nechte v chladu ztuhnout. Hotovou čokoládu pak nalámejte na nepravidelné tvary.