Lidovky.cz

Indonéské kuřecí špízy Satay s kešu omáčkou. Jak na ně podle foodblogerky?

Jídlo

  5:00aktualizováno  5:18
Tradiční indonéský recept na ochucené masové špízy se stal oblíbeným po celém světě. I když se k jeho přípravě používají různé suroviny (od masa, mořských plodů či tofu po vejce) a často se podává třeba se sladkou sójovou omáčkou, jeho název Satay (někdy také jako Saté) se stal synonymem pro kuřecí špízy doplněné sladkokyselou arašídovou omáčkou. Pokud se ale arašídům vyhýbáte, zkuste tuhle variantu s kešu. Díky jejich přirozené sladké chuti není potřeba dip a už vůbec není nutné doslazovat.

Kuřecí špízy Satay s kešu omáčkou foto: Lucie Grusová

Kuřecí špízy

  • 500 g kuřecích řízků
  • 15 g červené curry pasty
  • 60 g kokosového mléka
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • chilli vločky nebo koření podle chuti
  • 25 g ghee
  • sůl

Kešu omáčka

  • 80 g kešu ořechů nebo neochuceného kešu másla
  • 80 g kokosového mléka
  • 1 stroužek česneku
  • 10 g červené curry pasty
  • 2 lžičky rybí omáčky*
  • 3 lžičky šťávy z limetky

Okurkový salát

  • 200 g salátové okurky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 malá chilli paprička
  • 3 lžičky rýžového nebo jablečného octa
  • 2 lžičky vody
  • 1 lžička šťávy z limetky
  • 1 lžička rybí omáčky*

Servírování

  • 1 velká hrst lístků čerstvého koriandru
  • 1 malá chilli paprička (podle chuti)
  • 20 g kešu ořechů
  • 1 limetka

Postup: Kuřecí maso nakrájejte na proužky. Naložte ho na alespoň 30 minut (ideálně přes noc) do marinády z curry pasty, kokosového mléka, rozdrceného česneku, kurkumy, chilli (podle chuti) a soli.

Po odležení maso napíchejte na špejle ve vlnkách typických pro satay. Maso napichujte jako harmoniku nebo proužek propíchněte, obtočte okolo špejle a zase propíchněte. Maso můžete samozřejmě nakrájet i na kostičky a z nich pak udělat klasický špíz. Před podáváním špízy opečte dozlatova v ghee na pánvi, případně upečte v troubě či na grilu.

Lucie Grusová o sobě

Vaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách.

Lucie Grusová

Najemno umleté kešu ořechy (nejlépe to jde v elektrickém kávovém mlýnku) nebo kešu máslo smíchejte s kokosovým mlékem, rozdrceným česnekem, curry pastou, rybí omáčkou a šťávou z limetky. Podle potřeby případně nařeďte pár kapkami kokosového mléka.

Ponechte v pokojové teplotě (v lednici omáčka ztuhne, lze ji pak ale jemně nahřát pro povolení). Omytou okurku nakrájejte na plátky a zalijte nálevem připraveným z rozdrceného česneku, nakrájených chilli papriček, octa, vody, limetkové šťávy a rybí omáčky. Dejte vychladit do lednice.

Čerstvě opečené kuřecí špízy doplňte na stole omáčkou (v pokojové teplotě) a vychlazeným okurkovým salátem. Vše posypte lístky koriandru, nakrájenou chilli papričkou a nasucho opraženými rozdrcenými kešu ořechy. Pro dochucení přidejte i klínky limetky.

TIP: Kromě okurkového salátu můžete kuřecí špízy doplnit květákovou rýží, kterou jste krátce podusili v trošce kokosového mléka.

Do klasického satay se používají tradičně arašídy. Pokud se jim nevyhýbáte, můžete je v receptu místo kešu ořechů použít. Jen bude možná potřeba omáčku trošku přisladit (kešu jsou sladké samy o sobě).

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.