Lidovky.cz

Jednoduchá a exotická. Uvařte si thajskou polévku s hlívou ústřičnou

Jídlo

  6:37
Thajská kokosová polévka s houbami je opravdovou delikatesou. Mohlo by se zdát, že na polévky už je příliš teplo. Opak je ale pravdou. Horká polévka v teplém počasí se doporučuje na srovnání teploty. Zkuste recept šéfkuchaře Štěpána Návrata z restaurace Café Buddha Balbínova.

Jednoduchá a exotická. Uvařte si thajskou polévku s hlívou ústřičnou foto: Café Buddha Balbínova

Veganská polévka Tom Kha s hlívou

  • 600 ml – 1000 ml kokosového mléka
  • 400 ml zeleninov0ho vývaru
  • 250 g hlívy ústřičné nebo královské
  • 150 g žampionů
  • 50 g houb shimeji nebo enoki
  • 3 stonky citrónové trávy
  • 5 cm galangalu
  • 10 ks limetových listů
  • 2 ks limety
  • cukr dle chuti
  • sůl dle chuti
  • chilli
  • hrst koriandru
  • 100 g cherry rajčátek

Postup: Zahřejeme si zeleninový vývar, přidáme nahrubo nasekanou citrónovou trávu, galangal, limetové listy a koriandr, vaříme cca 20 minut. Poté můžeme vývar přecedit, pokud nemáme rádi hrubé kusy v polévce, jinak přidáme kokosové mléko a vaříme cca 10 minut. Poté dochutíme solí, limetovou šťávou a cukrem a přidáme oloupané a nahrubo nakrájené houby, které povaříme 3-5 minut, aby houby změkly.

Polévka by měla být jemná sladko-slano-kyselá s houbovou chutí. Dochucujeme solí, limetovou šťávu nebo cukrem, abychom získali vyvážený poměr slanosti, kyselosti a sladkosti.

K servírování si připravíme hlubší talíř nebo misku, do které dáme přepůlená cherry rajčátka, koriandrové lístky a pár koleček chilli papričky. Zalijeme hotovou polévkou společně s houbami.

TIP: Polévku můžeme připravit i více pikantním přidáním chilli do základu, stejně tak můžeme použít krevety, kuřecí maso nebo odpovídající vývar z kuřete nebo krevet

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.