Lidovky.cz

Thajský salát s hovězím masem a mangem. Jak na něj?

Jídlo

  6:25
Milovníci thajské kuchyni tento salát dobře znají. Je lehce pálivý a mango s masem vytváří dokonalou chuť. Jak na něj poradí šéfkuchař Štěpán Návrat z restaurace Café Buddha Balbínova.

Thajský salát s hovězím masem a mangem foto: Café Buddha Balbínova

Thajský salát s hovězím masem a mangem

Ingredience (4 porce)

  • 500 g hovězí svíčkové/pupek/roštěná
  • 30 g máty
  • 50 g koriandru
  • 3 šalotky
  • 2 stonky citrónové trávy
  • 1 lžička sušeného chilli
  • 1 mango
  • 2 ks červené chilli (cayenne)
  • 2 lžíce rýžového pudru
  • 8 lžic omáčky “nam pla”
  • 100 g řapíkatého celeru
  • limetová šťáva

Postup: Nejprve si očistíme maso a vcelku ho ogrilujeme na pánvi (jako steak nebo dle vaší úpravy). Poté zabalíme horké maso do alobalu a necháme ho 15 minut odpočinout. Mezitím si oloupeme šalotku, překrojíme napůl a nakrájíme na měsíčky. Citrónovou trávu nasekáme na jemná kolečka. Bylinky opláchneme ve vodní lázni a ručně natrháme na kousky. Červené chilli (cayenne) nasekáme nadrobno.

Mango oloupeme, zbavíme pecky a poté nakrájíme dle tvrdosti na jemné proužky. Řapíkatý celer omyjeme a zešikma nakrájíme na tenčí proužky a la sashimi.

Ve větší misce si připravíme zálivku na salát, kde smícháme omáčku nam pla s rýžovým pudrem, vymačkanou šťávou z dvou limet a lžičkou sušeného chilli.

Odpočinuté maso vyjmeme z alobalu a nakrájíme na jemné plátky, poté maso smícháme s připravenou zálivkou a postupně ke směsi přidáme všechny bylinky a zbylé ingredience. Promícháme a servírujeme do hlubších misek.

Tradičně se tento pokrm servíruje se sticky rice, která se v Asii konzumuje díky své konzistenci vždy rukama.

TIP: Servírovat můžeme tento pikantní salátek také s nasucho opečeným chlebem nebo jiným pečivem. 

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.