Lidovky.cz

Zdravé a lehké. Andaluské dušené zelí s masovými kuličkami

Jídlo

  6:15
Tento recept vznikl při mém zimním pobytu v jižním Španělsku. I když je většinou v prosluněné Andalusii i během zimy přes den krásně teplo, přes noc teploty klesají až k bodu mrazu. Jenže v bytech tam nikde nenajdete topení! To se pak hodí nějaká dobrota, která vás pořádně zahřeje. I když zelí není úplně typická andaluská surovina, tady mi poskytla základ pro dobrotu z jednoho hrnce, která tento účel splnila víc než dobře.

Andaluské dušené zelí s masovými kuličkami foto: Lucie Grusová

Andaluské dušené zelí s masovými kuličkami

Masové kuličky 

  • 300 g mletého hovězího masa
  • 300 g mletého vepřového masa
  • 2 stroužky česneku
  • 5 g uzené papriky
  • 3 g mletého římského kmínu
  • sůl
  • pepř

Zelná směs

  • 200 g cibule
  • 200 g čerstvé papriky
  • 10 g uzené papriky
  • 30 g rajčatového protlaku
  • 500 g bílého hlávkového zelí
  • 30 g sádla
  • 1 konzerva loupaných rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • pálivá paprika podle chuti
  • sůl
  • pepř

Postup: Smíchejte mleté hovězí a vepřové maso, rozdrcený česnek, uzenou papriku, mletý římský kmín, sůl a pepř. Dobře propracujte. Koulením v dlaních vytvořte z masové směsi malé kuličky.

Lucie Grusová o sobě

Vaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách.

Lucie Grusová

Cibuli nakrájejte na klínky, papriku na proužky. Ze zelí vyřízněte košťál, listy nakrájejte na nudličky a promněte s troškou soli, aby zkřehly. V širším hrnci rozehřejte sádlo a opečte na něm připravené masové kuličky. Ze začátku jimi moc nemíchejte. Spíše jen zatřeste hrncem, aby se pootočily, opekly ze všech stran a zpevnily se.

Opečené kuličky vyjměte z hrnce a dejte zatím stranou. Ve zbylém tuku za častého promíchání opečte klínky cibule. Přidejte trošku soli, aby cibule pustila šťávu a díky ní se uvolnily připečené kousky masa.

Do hrnce přidejte nakrájenou papriku a pár minut ji restujte spolu s cibulí. K opečené zelenině přisypte uzenou papriku a za stálého míchání ji krátce opečte. Vmíchejte rajčatový protlak a nechte chvíli prohřát.

Do zeleninového základu vmíchejte zkřehlé zelí, konzervovaná rajčata a opečené masové kuličky. Zakryjte poklicí a za občasného promíchání duste do změknutí zelí 30-40 minut.

Poklici odkryjte, do hrnce přidejte rozdrcený česnek a podle chuti i pálivou papriku. Promíchejte a bez zakrytí nechte pár minut vyvařit přebytečnou tekutinu. Na závěr podle chuti osolte a opepřete.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.