Lidovky.cz

Ostrá kokosová polévka s nudlemi. Jak na lahůdku z Malajsie poradí šéfkuchař

Jídlo

  6:33
Máte chuť na něco exotického? Zkuste ostrou polévku z Malajsie. Příprava není extra složitá a pokud máte rádi pálivé pokrmy, budete nadšeni. O recept na laksu (ostrou kokosovou polévku s nudlemi) se podělil šéfkuchař Štěpán Návrat z restaurace Café Buddha Balbínova.

Ostrá kokosová polévka s nudlemi (laksa) foto: Café Buddha Balbínova

Ostrá kokosová polévka s nudlemi

Ingredience (4 porce)

  • 80 g šalotky
  • 2 dlouhé červené chilli papričky (bez semen)
  • 2 citronové trávy (spodní část)
  • 15 g galangalu
  • 3 velké stroužky česneku
  • 20 g makadamiových oříšků
  • 1 lžička sypké kurkumy
  • 1 lžička sušeného koriandru
  • 1 lžička soli

  • 1 díl curry pasty
  • 2 lžíce oleje
  • 1 litr vývaru nebo vody
  • 400ml kokosového mléka
  • 1 lžička palmového cukru
  • sójová nebo rybí omáčka dle chuti

  • 400 g vaječných nudlí (povařených)
  • 2 menší pak choi
  • 2 vajíčka uvařená natvrdo
  • hrst sojových výhonků
  • hrstka máty
  • hrstka čerstvého koriandru
  • 1 ks limeta nakrájená na čtvrtky
  • 1 nakrájená chilli paprička
  • smažená šalotka

Postup: Nejprve si připravíme curry pastu. Rozemeleme si suché koření, které jsme předtím nasucho orestovali na pánvi a nechali vychladnout. Poté přidáme ostatní složky s olejem a rozmixujeme na pastu. Na závěr přidáme makadamové ořechy, které s pastou rozemeleme také a poté na nízkém plameni zarestováváme, dokud nezískáme tuhou hmotu. Pastu můžeme uchovávat v lednici i několik týdnů.

Na jednu porci polévky budeme potřebovat zhruba jednu lžíci curry pasty. Opražíme si ji asi minutu v rendlíku na oleji, poté přidáme vývar a kokosové mléko a dobře rozmícháme. Přidáme rybí a sójovou omáčkou. Záleží na preferencích, pokud chceme vegetariánskou verzi polévky, tak volíme sójovou omáčku. Dochutíme palmovým cukrem.

Omytý pak choi dáme na 30 sekund do vařící vody, spaříme a poté rychle schladíme v ledu nebo pod studenou vodou. Uvaříme si nudle, které dáme do hlubší misky, zalijeme laksa polévkou, na vrch vložíme rozkrojené natvrdo uvařené vejce, spařený pak choi, ozdobíme nasekanými bylinkami, sójovými výhonky a smaženou šalotkou. Na závěr přidáme výseč z limetky a pokrájené chilli.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.