Lidovky.cz

VAŘENÍM PROTI COVIDU: Dostaňte do sebe více vitamínu B. Třeba krůtími játry s mandlemi

Jídlo

  5:00aktualizováno  5:07
Jak si vybudovat a posílit imunitu? Pozornost bychom měli věnovat všem vitamínům a látkám, které ji pozitivně ovlivňují. Jídlem sice covid rozhodně nevyléčíte ani se mu nevyhnete, ale posílením obranyschopnosti zvýšíte i odolnost vůči virům a bakteriím. Server Lidovky.cz připravil ve spolupráci s nutriční specialistkou Kateřinou Šimkovou ze Zdravého stravování seriál plný rad a receptů, které vám pomohou nejenom v době pandemie zlepšit imunitu.

Krůtí játra s lupínky mandlí, rýže foto: Zdravé stravování

Vitamíny skupiny B jsou mimo jiné velkými pomocníky při redukci hmotnosti, protože se podílejí na metabolismu sacharidů a metabolismu energie jako takové. A jak se zkoumání koronaviru vyvíjí, ukazuje se, že mimo jiné obézní část populace se řadí mezi rizikové cílové skupiny. Zamysleme se tedy, zda nezapracovat na celkové redukci hmotnosti a proměně jídelníčku. Ne z důvodu estetických, ale z důvodu vykročení za zdravím. 

Krůtí játra s lupínky mandlí, rýže

Ingredience:

  • 30 g cibule
  • 130 g krůtích jater
  • 30 g sterilovaných okurek
  • 5 g kapie
  • 2 g kukuřičného škrobu
  • 5 g mandlových lupínků
  • 5 g řepkového oleje
  • sůl
  • pepř
  • drcený kmín
  • masový vývar
  • 40 g jasmínové rýže (suchý stav)
  • petrželová nať na ozdobu

Postup: Najemno nakrájenou cibuli orestujeme na rozpáleném řepkovém oleji, přidáme na kousky nakrájených jater a orestujeme. Podléváme vývarem. Dusíme do měkka a dochutíme kmínem, solí a pepřem. Podle potřeby můžeme zahustit omáčku škrobem. Přidáme sterilované okurky a kapie a pouze prohřejeme. Rýži připravíme dle návodu a na talíři ozdobíme nasekanou petrželkou a játra lupínky mandlí.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.