Lidovky.cz

Zuppa toscana. Připravte si toskánskou lahůdku plnou zeleniny

Jídlo

  5:50
Kadeřávek, cibule a bresaola. To je základ toskánské polévky plné zeleniny. Jak na ni? Nechte se inspirovat.

Zuppa toscana foto: Jak jíme zdravě v zimě

Zuppa toscana

  • 70 g žluté cibule (oloupané) 
  • 50 g bresaoly 
  • 300 g syrových brambor varného typu A (oloupaných) 
  • 70 g bulvového celeru 
  • 1 lžíce olivového oleje 
  • 200 g mletého hovězího masa (10 % tuku)
  • 1 lžička mleté sladké papriky 
  • 1 lžička sušeného tymiánu 
  • 800 ml zeleninového vývaru 
  • 80 g kadeřávku (nebo hlávkové kapusty) 
  • 1 stroužek česneku 
  •  70 ml sójové smetany 
  • 4 menší plátky kvasového chleba (4× 40 g) 
  • sůl 
  • pepř

Postup: Cibuli a bresaolu nakrájejte najemno. Oloupané brambory i celer nakrájejte na kostky o velikosti 1 cm. Připravte si hrnec a rozehřejte v něm 1 lžíci olivového oleje. Poté do hrnce přidejte nakrájenou cibuli a bresaolu a opékejte 2 minuty na středním plameni. Následně přidejte mleté hovězí maso, mletou papriku, sušený tymián, sůl a pepř a opékejte další 3–4 minuty.

Poté přidejte zeleninový vývar, nakrájené brambory a celer, hrnec nezakrývejte a vše nechte vařit 10–12 minut na středním plameni do změknutí brambor i celeru. Mezitím si nakrájejte kadeřávek (nebo hlávkovou kapustu) na větší kousky a nastrouhejte si najemno stroužek česneku. Jakmile brambory a celer v hrnci změknou, ztlumte plamen na mírný stupeň, přidejte do hrnce nakrájený kadeřávek (či hlávkovou kapustu), nastrouhaný česnek a sójovou smetanu a vše společně povařte 6–7 minut. Po uvedené době rozdělte hotovou polévku do 4 talířů a každou porci podávejte s 1 plátkem kvasového chleba.

Recept pochází z kuchařky Jak jíme zdravě v zimě.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.