Naše tělo samo antioxidanty produkuje, avšak pouze v omezeném množství. Proto je důležité je doplňovat vhodnou stravou. Vitamin E má antivirové účinky, často bývá součástí kosmetických přípravků, protože zlepšuje i stav poškozené pleti. Vyskytuje se v mléce, másle, mase, rybách, vejcích, obilovinách, zelenině, ovoci a ořeších.
Více receptů najdete zde |
„Jeho obsah je vždy závislý na ročním období – třeba v mléce je ho více na podzim, rychle rostoucí rostliny ho zase obsahují výrazně méně, než ty pomalu rostoucí. Je také citlivý na světlo, proto se například olivový olej doporučuje skladovat v temnu. Nedávné studie potvrzují, že vitamin E zpomaluje rozvoj Alzheimerovy choroby,“ doplňuje Kateřina Šimková.
Borůvkové smoothie
Ingredience:
- 25 g borůvek
- 100 g bílého jogurtu (do 4 % tuku)
- 90 ml pomerančového džusu
- 5 g medu
Postup: Borůvky (můžeme použít čerstvé i mražené) s džusem necháme v hrnci přejít varem. Směs necháme vychladnout, rozmixujeme a nakonec přidáme jogurt a osladíme medem.