Lidovky.cz

Nemůžete se hnout z domu? Udělejte si domácí Baileys podle foodblogerky

Jídlo

  5:00
Dáte si občas rádi skleničku hebkého čokoládového likéru? Připravte si snadno doma svůj vlastní. Vylaďte jeho chuť voňavou vanilkou a nechte vychladit. Pak nalijte na led, hoďte nohy nahoru a v klidu vychutnejte každý lahodný doušek.

Domácí Baileys foto: Lucie Grusová

Domácí Baileys

  • 800 g smetany ke šlehání/vaření nebo kokosového mléka¨
  • 40 g hořké vysokoprocentní čokolády
  • 1 vanilkový lusk nebo pár kapek vanilkového extraktu
  • 100 ml uvařené silné kávy
  • cca 60 g sladidla * (med, kokosový cukr, datlový sirup, erythritol, xylitol aj. - konkrétní druh i množství zvolte podle vašeho výživového stylu)
  • 2 g želatiny bez příchuti
  • 8 žloutků
  • 200 ml rumu nebo koňaku

Postup: Smetanu či kokosové mléko zahřejte. Přimíchejte do něj čokoládu, zrníčka z vanilkového lusku (případně pár kapek extraktu), scezenou uvařenou kávu a sladidlo podle chuti. Čokoládu nechte rozpustit. Přidejte podle návodu připravenou želatinu a přes jemné sítko propasírované žloutky (tak je zbavíte poutek s bílky).

Směs za stálého míchání zahřejte na přibližně 85 °C, kdy vám začne jemně houstnout. Smetana se ale nesmí vařit, jinak se žloutky srazí. Podle chuti přidejte rum nebo koňak (případně vynechejte, pokud se striktně vyhýbáte alkoholu). Pokud chcete extra hladkou konzistenci likéru, hotovou směs ještě přeceďte přes jemné sítko. Dejte vychladit na několik hodin a před podáváním protřepejte. 

Podávejte na ledu.

Lucie Grusová o sobě

Vaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách.

Lucie Grusová
Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.