Více receptů najdete zde |
Vliv na obsah vitamínu C má hodně faktorů od světla, přes hodnotu pH, po teplotu či přítomnost kyslíku. Některé z nich však můžeme vlastním přičiněním ovlivnit. „Vitamín C se velmi snadno ničí tepelnou úpravou, proto je nejlepší konzumovat ovoce a zeleninu v čerstvé podobě. Nejmenší ztráty vykazuje pro vitamín C úprava dušením, kde jsou ztráty menší než 10 procent. Mikrovlnným ohřevem už dosahují ztráty 18 procent, následuje smažení, kde jsou ztráty okolo 24 procent a vařením přicházíme o 33 procent vitamínu,“ upozorňuje nutriční specialistka. I uskladnění hraje velkou roli. Po dobu zhruba tří měsíců nevykazuje zelenina téměř žádné ztráty, avšak po šesti měsících se může obsah vitamínu C v zamražené zelenině snížit až o 40 procent.
Melounové smoothie s ostružinami a dračím ovocem
- 120 g melounu cantacoupe
- 45 g jablek
- 40 g ostružin
- 30 g dračího ovoce
- 30 g šťávy z pomeranče
Postup: Všechny suroviny podrtíme v mixéru do hladké konzistence.