Lidovky.cz

Jídlo

Omáčka Chimichurri. Jak na argentinskou bylinkovou omáčku, poradí foodblogerka

Omáčka Chimichurri foto: Lucie Grusová

Jakmile se přiblíží grilovací sezona, okamžitě si vzpomenou na tuhle mega jednoduchou, ale přitom chuťově naprosto dokonalou, argentinskou bylinkovou omáčku, kterou připravíte doslova za pár minut. K perfektně upečenému steaku či grilované zelenině je to ta pomyslná třešnička na dortu, která každé sousto dovede k dokonalosti.
  5:00

Omáčka Chimichurri

  • 5 lžic olivového oleje
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • 1 velká hrst hladkolisté petrželky
  • 1 lžíce čerstvého oregana nebo 1 plná lžička sušeného
  • 3 stroužky česneku
  • 1 čerstvá chilli paprička (volitelně)
  • sůl
  • čerstvě umletý pepř

Postup: Olivový olej smíchejte s vinným octem, drobounce nasekanou petrželkou, oreganem, rozdrceným česnekem a na drobno nakrájenou chilli papričkou zbavenou semínek. Ochuťte solí a čerstvě umletým pepřem.

Lucie Grusová o sobě

Vaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách.

 Nechte rozležet alespoň 10 minut, ideálně cca 2 hodiny, aby se chutě co nejlépe propojily. V lednici lze omáčku uchovávat přibližně 1 den.

Omáčka Chimichurri se tradičně používá k ochucení grilovaného hovězího nebo kuřecího masa - ať přímo na talíři nebo se s ní v posledních pár minutách před upečením maso potírá. Chybu ale neuděláte, ani když s ní doplníte upečenou zeleninu nebo vaječnou omeletu.

TIPY

  • Máte-li rádi chuť čerstvého koriandru, můžete ho do omáčky také přidat. I když do tradičního receptu úplně nepatří, bývá jednou z oblíbených obměn.
  • Pokud nemáte k dispozici čerstvou chilli papričku, můžete ji nahradit chilli vločkami.
  • Část vinného octa můžete nahradit citrónovou šťávou a do omáčky přistrouhat i trošku kůry.
  • Komu vadí výrazná hořká chuť olivového oleje, může ho alespoň částečně nahradit panenským slunečnicovým.
  • I když se někdy uvádí, že lze všechny suroviny na omáčku rozmixovat, spíše to nedoporučuji. Nejenže vznikne nepříjemná blátivá hmota, kde není znát chuť jednotlivých surovin, ale díky vysokým otáčkám mixéru olivový olej zhořkne.
  • Po grilování vám omáčka zbyla? Přimíchejte ji do květákové rýže nebo použijte jako dresink do salátu.
Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.